Damen med Hermelinen

torsdag, 22 maj, 2014 av Camilla Thulin

På det gamla kungliga slottet Wawel huserar en av polens mäktigaste kvinnor ”Damen med Hermelinen” målad av Leonardo da Vinci. Hon bor ensam i ett mörkt rum, i väntan på att åter få komma hem till sitt ursprungsboende Czartoryski Museum. Denna tavla är en av tre bevarade oljemålningar av da Vinci, ovärdelig. Slottet Wawel var granntantsresans första stopp under ledning av den kompetenta svensktalande guiden Ursula. Våra Granntanter är ett rasande trevligt och snyggt sällskap, alla lika förväntansfulla som vi. Slottet är magnifikt restaurerat, fyllt med unika gobelänger från 1500-taler, renässansmöbler, gyllenlädertapeter, fresker från 1500-talet och snickerier, som slår det mesta. Ett slott med en borggård i klassisk italiensk renässans, taken är dock mer lutade p.g.a. snön.

image

image

Vår guide Ursula och Marcin från resebyrån.

image

Karinas mor Eila och Helene, som också har en Staff.

image

Vid slottsmuren från vänster, Louise,  Margaretha,  Anna, Ann-Sofie, Ingrid och Liselott.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Kommentera