Vårmodet inställt pga krig

onsdag, 8 januari, 2014 av Karina Ericsson Wärn

Bangladesh står på randen till inbördeskrig. Något som i allra högsta grad påverkar din egen garderob. I alla fall om du handlar hos H&M, GinaTricot, Lindex, KappAhl och många andra varumärken vars plagg tillverkas i Bangladesh. Att kriget knackar på just nu beror på det parlamentsval man nyligen haft i Bangladesh, och som bojkottades av oppositionen som anser makten frossar i en vanlig åkomma: maktmissbruk.

Läget har blivit så upphettat och upphetsat att politiker som protesterar fängslas, massor av folk har dödats och den nya minimilönen för textilarbetare som nyss slagits fast ser inte ut att kunna betalas ut. Den gamla minimilönen var 3000 taka/månaden, den nya är 5300/månaden, det vill säga 445:- Sek/månaden.

Att ha en urusel lön är naturligtvis hemskt, och att inte få ut sin nya bättre men ändå skitdåliga lön är något vi alla skulle bli förbannade över. Och arga är man på textilfabrikerna, som betraktas som oroshärdar.Det är så bråkigt att dina nya jeans och den där vårtoppen du funderat på eskorteras av polis till flygplatsen i Dhaka för vidare transport hem till bland annat Malmö. Eskilstuna och Umeå, samt andra metropoler som Paris, New York och London. Hela världen är full av kläder sydda för urusel peng av underbetalda arbetare som jobbar för långa dagar under många gånger helt vidriga förhållanden. Ibland rasar någon fabrik, och arbetarna kläms ihjäl. Ibland börjar det brinna, och de anställda brinner inne för att de är inlåsta bakom galler och nödutgångar saknas.

Läget är nu så ansträngt, att vårkläderna helt enkelt inte verkar kunna ta sig fram helskinnade (lastbilarna sätts i brand) till vare sig Götgatsbacken eller Avenyn. Och till Bangladesh kommer inga nya material, fabrikerna importerar ofta sina tyger från Indien, Pakistan och Kina. Så – du kanske får slita lite på det du redan har. Vilket väl inte är en katastrof. Krig är däremot en katastrof.

Vill du veta mer: i dagens SvD/Näringsliv hittar du mer siffror och fakta i texter skrivna av Johan Hellekant respektive Negra Efendiç.

bangladesh_CCC

Tragedia-fabrica-textil-Bangladesh

 

 

 

 

Kommentera