Räkpasta

torsdag, 26 december, 2013 av Karina Ericsson Wärn

Hade köpt massor av räkor till julaftonen, som glömdes i kylen. De fick natta över till idag i frysen, för att ikväll hamna i en räkpasta. Började med att koka en skaldjursfond. Rostade räk- och hummerskal (som fanns i frysen, den som spar han har) lite lätt i ugnen. Hällde sedan skalen i en kastrull där de fick sällskap med lite trött grönt i form av purjolök, morot, rödlök och stjälkselleri. På med massor av vatten. Inget salt! Låt koka i en timme innanför stängda köksdörrrar samt med köksfönstret på vid gavel, för kokeriet luktar inte gott. Sila sedan av. Kastrullen behöver ej diskas, den kokar du pastan i. Bäst blir det med linguini. Fräs lite tomatpuré i smör i panna med höga kanter, ha eventuellt i lite vitlök också (ja!) och chili. Häll över lite av fonden, låt puttra ihop. Häll i lite vitt vin (eller drick det själv, eller både och), låt puttra ihop. Häll i fond, låt puttra ihop. Det vill säga reducera, tills bara en knapp deciliter finns kvar i pannan. Häll i fond. Reducera igen. Håll på så där tills du fått en välsmakande ”sås”. Vill du ha såsen lite rundare, i med matlagningsgrädde. Smaka av. Peppra och salta om det behövs. Ibland behövs inget salt alls. Koka pastan, men inte helt klart. Låt den rinna av, och låt den sedan puttra färdigt i såsen. Häll över räkor. Blanda. Om du har något grönt så klipp över lite för färgens skull, typ gräslök eller några minibitar grön chili. Smaklig måltid!

 

20131226-173606.jpg

20131226-173611.jpg

20131226-173616.jpg

20131226-173621.jpg

20131226-173626.jpg

20131226-173631.jpg

20131226-173636.jpg

20131226-182808.jpg

Kommentera