Idag gör jag en stor sats bolognese. Till ett kilo blandfärs finhackar jag: 6 morötter, 1/4 rotselleri, 8 blekselleristjälkar, 3 stora gula lökar, 8 vitlöksklyftor. Fräs allt i en gryta vars botten täckts med god olivolja, låt allt svettas och krympa ihop. I med färsen. Fräs. Krydda med salvia, basilika, oregano och rosmarin. Använd torkade kryddor, och ta mer än vad du tror är nödvändigt. I med ett antal matskedar tomatpuré. Fräs, fräs. I med en flaska passerade tomater och två burkar tomatkross. I med 4 msk kalvfond. En skvätt rödvin i skåpet? I med det också. Skölj ur flaskan med passerade tomater med hett vatten som du häller i grytan. Salta och peppra. Låt puttra på låg värme i två timmar. Det sista är viktigast. Tiden. Då kommer smakerna till sin rätt. Medan allt puttrar går jag en sväng till granntantens ateljé, vi skall ha ett litet möte med vår egen pr-man, Nicolas Jacquemot. Han sköter pr-biten kring våra kommande böcker.
Karinas Bolognese
torsdag, 19 december, 2013 av Karina Ericsson Wärn
Kommentera