Ankbröst med apelsinsås

måndag, 18 november, 2013 av Karina Ericsson Wärn

Kvack kvack. I afton blir det ankbröst med apelsinsås. Till det serveras potatisklyftor. Efteråt blir det en pytteliten bit Saint Marcellin (kvar från igår), följt av färsk ananas.

Så här trollas allt ihop. Potatisklyftorna kokas först i saltat vatten, de skall nästan falla sönder. Låt rinna av. Lägg i form, höll över olivolja, vänd runt potäterna lite. Krydda med timjan. Skjuts in i ugnen som värmts till 240 grader. Klart när potatisen fått rejäl yta. Brukar ta en halvtimme. Ankbröstets skinnsida rutas med vass kniv. Brynstålet är min bästa vän i köket. Slöa kökskamrater är en styggelse. Ankbröstet har förstås plockats fram ur kylen i god tid, så att det inte är för kallt när det skall ha sin dejt med pannan. Medan potatisen sköter sig själv och ankan bidar sin tid så gör jag såsen.Ooops. Nu upptäcker jag att jag glömt schalottenlöken som jag skulle svettat i lite smör som grund till såsen. Orkar inte gå ut igen. Vi kom nyss in med Kim. Dessutom skall jag dricka en Kir vin blanc just nu. Hmmm. Hoppar över löken. Kokar ihop apelsinjuice med en skvätt calvados, saltar och pepprar, har i lite smör och fågelfond. Smakar av. Smakar det inte bra? Gör om. Jag fick addera lite vit balsamvinäger och två nypor socker. Samt beurre manié. När såsen är klar så ställ den åt sidan och ta hand om ankbröstet. Stek det i het panna med bröstet nedåt någon minut. Vänd. Stek vidare någon minut. Salta och peppra förstås. Ta upp och låt vila på het tallrik. Ställ fram potatis, häll upp såsen. Tranchera bröstet i fina tunna skivor, lägg upp på varmt fat och dekorera med lite apelsin (glömde jag också, nåja, det är ju bara måndag).

 

20131118-175339.jpg

20131118-182457.jpg

20131118-182506.jpg

20131118-182518.jpg

20131118-182525.jpg

Kommentera