Vongole

lördag, 26 oktober, 2013 av Camilla Thulin

Fredagsmyset blev en afton med Vongole, köpte 3 kilo, eftersom grannarna skulle komma på middag. På senare tid har jag faktiskt sett vongole eller snarlika musslor i butikerna hemma. På stora Metro/cash and carry finns en sagolik fiskdisk. Igår var den flottare än vanligt. Kvällens Vongole gjorde jag så här. Förvällde 10 mellanstora tomater, drog av skalet och tog ut det mesta av kärnorna – hackade. Medan tomaterna vilade fick 4 stora finhackade vitlöksklyftor, puttra med en småhackad röd chili i olivolja. Efter 5  min. åker tomaterna i, det får små puttra, alltid låg värme. Nåsta moment är att puttra ihop 4 finhackade vitlöksklyftor med 8 hackade charlottenlökar i olivolja som täcker hacket i en stor gryta som ska rymma alla snäckor. Snäckor ska sköljas ordentligt i kallt vatten, öppna snäckor kastas.  Vräk i snäckorna i den stora grytan, slå på c:a 7dl vitt vin, rör om. Låt puttra på i c:a 4 minuter, alla snäckor ska vara öppnade. Separera vinspadet och musslor. Spadet ska sakta kokas ihop med tomatröran, på låg värme, utan lock. Koka in allt spad, det tar kanske en halvtimme, tills det känns och ser bra ut, smaka av med salt och peppar. Under tiden ska snäckorna rensas. Behåll 20 -30 stycken fina med en mussla i.
Ett pysselgöra. Lägg i 50gr rumsvarmt snör i den varma tomatsåsen, låt smälta sakta, smaka av igen. Vräk i alla små musslor. Rör om. Servera med pasta, själv gillar jag Bavetter, platta spaghettistrån. Glöm inte Lotta Lundgrens tips, för att pastan ej ska klibba, blanda en klick smör med 1/2dl pasta vatten och häll över, super knep. Glöm inte att strö över rejält med storbladigt persiljehack. Detta improviserade recept går givetvis att rucka på, eller halvera. Jag gör lite olika från gång till gång. Smaken beror mycket på vilka tomater som finns för dagen. Godas blir det om tomaterna är riktigt söta och mogna, gärna lite större.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Kommentera