Dunjackan – den nya nätta

söndag, 20 oktober, 2013 av Camilla Thulin

Jag lyssnade på Godmorgon Världen i förmiddags. Plötsligt dyker ett oväntat inslag upp, om den tunna dunjackan alla har, oavsett kön, ålder, plånbok, nationalitet – det är numer ett super globalt plagg. Man försökte härleda trenden, men jag tycker inte de lyckades. Tänkte ge min förklaring på detta, eftersom jag alltid haft denna typ av plagg. Det började i tonåren med olika täckfoder som satt i kappor och jackor. Sköna, varma, snygga och lätta plagg för oss frusna. Perfekt med ytterplagg, som hade ett avtagbart foder – plötsligt hade man 3 ytterplagg i ett. Dessa små quiltade täckjackor har alltid funnits i jaktsammanhang, där man klär sig i lager på lager. Det är bara att gå in på Widforss och botanisera. Så på gods och gårdar har den lilla praktiska jackan alltid figurerat, likaså ute i sporthandeln.Hur den blivit så populär idag måste bero på 3 i ett plagget, eller suget efter överklassen. Jag köpte en Max Mara parkas för 10 år sedan, med ett tunnt innerfoder i dun, som också kunde bäras separat. Jag använde nästan bara det lilla dunfodret, lätt att stuva ner och kunde även användas inomhus som någon slags kofta. Tror att en smart analytiker, kanske från Japan, där det billiga ”trend” märket UNIQLO var först ut med en kort och lång nätt billig dunjacka i trendiga färger utan logga, som gick att rulla ihop till en storlek av en läskburk och förvara i handväskan. Köpte två stycken i Paris för några år sedan. Ett otroligt praktiskt plagg, går att bära året runt, antingen som ytterplagg, foder eller värmeplagg inomhus. Jackorna som fanns för både dam och herr blev en succé. Givetvis uppfattade alla andra modeaktörer detta och gjorde sin egen variant på temat. Tror att den är här för att stanna, ett lättskött, anonymt bas plagg, som kan jämnställas med en T-shirt.

image

image

Kommentera