Börek med köttfärs

onsdag, 24 juli, 2013 av Camilla Thulin

Här kommer recept tre. Igår testade jag 3 olika rätter vi lärt oss hos vår turkiska husgudinna Asli. Inhandlade Yufka – filodeg på svenska, Yufka borde finnas i butiker med orientalisk inriktning,  vilka vi tackolov har många av i vårt land. Yufka är stora runda tunna gräddade stycken, som man också kan köpa på marknaden a la minute. Detta recept är på små friterade köttfärs börek, vilka är suveränt goda, antingen som snacks eller en meze. Enkelt, pyssligt och terapeutiskt. Mixa nöt och lammfärs, hälften/hälften.  Ner med färsen i en panna, låt puttra bort vätskan, i med en liten klick smör, salt, svart peppar och en halv riven gul lök. Låt koka ihop, stek inte, så att det blir brynt. Smaka av och tillsätt det du tycker saknas, jag slänger i lite finhackad bladpersilja.
Låt färsen svalna ordentligt. Förbered Yufkan, skär upp remsor som är c:a 9 cm breda och 27 cm långa. Lägg en klick köttfärs röra nere i vänstra hörnet, vik sedan degen försiktigt, som jag gjort på fotot. När den är färdig vikt blir det en fin trekant, ”limma” avslutet med lite vatten, den måste stängas. Det är lite knorvigt, tid och tålmodighet krävs.
Ta fram en järn eller teflon gryta, häll i 2 cm matolja – solros i Turkiet – hetta upp oljan. Lägg försiktigt ner de små trekanterna i oljan, fritera lugnt och fint, vänd på de små knytena några gånger. De ska få en gyllengul färg. En liten rätt som alltid är lika populär och det känns lite lyxigt att ställa fram ett fat med hemgjorda börek. Ska göra dem hemma, så fort jag hittar Yufka.

image

image

image

Börek och Yufka mannen på marknaden.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Kommentera