Rödbetssallad

måndag, 22 juli, 2013 av Camilla Thulin

Här kommer det första receptet från gårdagens underbara matorgie, är fortfarande mätt. Det får bli klassisk Rödbetssallad a la Asli. Alla mängder är ungefärliga, det gäller att kunna basmatlagning för dessa rätter och veta hur länge det ska kokas osv, inga konstigheter. Koka rödbetorna med skal och lite blast i vatten med en gnutta vinäger, en ganska stor rödbeta per person. Låt dem svalna, dra av skalet och skär dem i kubistiska bitar. Under tiden hacka ett antal smala salladslökar och blast och blad av en riktig sellerirot (färgen är mörkgrön). Blanda samman i en liten bunke, salta lätt – krama in saltet noggrannt i det gröna. Häll lite rödbetsspad i nästa bunke, en passande mängd balsamico och till sist olivolja, vispa samman till en god dressing. Mängden av dressing skall vara, så att det blir lite sås kvar på talriken att doppa brödet i. Häll det gröna hacket över de tärnade rödbetorna, toppa med balsamico dressingen, rör om, smaka av och låt suga in några timmar innan servering. Vad är då så speciellt med denna meze sallad? Jo, att rödbetorna redan fått lite smak av sitt kokspad och den lite söta, pikanta balsamico smaken göra att smaken blir något mer orientalisk. Personligen brukar jag göra mer vinegrett aktig dressing med en massa vitlök – det ska jag gensat sluta med till denna rätt.

image

Kommentera