Madame Huyghe

måndag, 22 juli, 2013 av Karina Ericsson Wärn

Denna flotta trevliga dam bor i grannhuset. Vi stöter ihop då och då på våra hundpromenader. Hon har en svart pudel, lätt handikappad. Den har något fel på frambenen och går lite konstigt (snarare …väldigt konstigt). Pudeln hittade Madame Huyghe övergiven på en bensinstation, när hon skulle tanka sin lilla sportbil. Kanske hade hunden blivit övergiven på grund av sitt handikapp. Nu fick den ett hem hos Madame Huyghe som är en intressant kvinna på många vis. Hon är alltid otroligt elegant klädd, kvällstid vinkar hon ibland till mig från sitt sovrumsfönster, hon bor i en enorm våning med utstikt över Place l’Odéon. Idag har hon berättat lite om sin familj. Hennes make, René Huyghe, var curator på Louvren och professor i konst och filosofi (typ som min egen make…) och medlem av Franska Akademien (det har jag snokat reda på själv, Madame Huyghe är ingen som står och skryter, googla själva på René Huyghe så får ni hela historien, om hur han räddade Louvrens skatter undan nazisterna när Paris var ockuperat…med mera med mera). Idag har jag vaktat hennes lilla pudel en stund ute på Place de l’Odéon, medan Madame Huyghe skulle gå och slänga lite grovsopor. Hon har aldrig varit i Stockholm, men är lite nyfiken på Skandinavien. Hon berättade att hennes make däremot ofta var i Stockholm, i samband med utlån till Nationalmuseum bland annat. Och hon hade minsann haft en riktigt god svenska vän…den gamla kungen. Pratar man franska vid svenska hovet idag, undrade hon. Skulle inte tro det, svarade jag.

20130722-125419.jpg

20130722-125428.jpg

20130722-125452.jpg

Kommentera