Mot Paris

måndag, 17 juni, 2013 av Karina Ericsson Wärn

Nu är det dags att flaxa iväg till Paris. Maken for häromdagen, idag har turen kommit till mig och Kim. Många undrar hur det går att flyga med hund. Det går alldeles utmärkt, men man måste ha ordning och reda på en massa olika saker. Olika flygbolag har olika regler, alla större tillåter djur inne i kabinen, men de får inte vara för stora. Så Kim är faktiskt köpt efter ”flygplansmåttet”.

Hade först tänkt mig en borderterrier (förlåt Kim) men de var för tunga. En liten dvärgpudel visade sig dock vara tillräckligt lätt, och inte heller för stor till formatet. Hunden måste nämligen få plats i en särskild väska, som under resans gång står på golvet framför mina fötter. En flygande hund måste förstås vara vaccinerad enligt konstens alla regler, och reglerna ser naturligtvis lite olika ut i olika länder, så det gäller att hålla sig informerad och uppdaterad. Rabiesvaccination är ett måste. Att Kim har den vaccinationen kontrolleras noga när vi kommer tillbaka till Sverige, då går jag på röd sida i tullen (där de nu känner igen Kim) och visar upp pass och hund. Tulltjänstemannen/kvinnan kollar med en liten handscanner att hund och pass matchar, och att alla vaccinationer är som de ska. När vi landar i Paris går vi bara rakt igenom, likadanat när vi landar i Italien.

Flygbiljett bokar jag först åt mig själv på nätet, sedan får jag kontakta flygbolaget i fråga och säga att jag kommer med en PETC (Pet in Cabin). Det har alltid gått bra, men regelverket tillåter inte mer än ungefär tre djur i kabinen (olika regler för olika bolag). På avreseflygplatsen måste jag sedan alltid checka in manuellt, dvs stå i kö till disken för specialbagage. Det brukar gå smidigt och fort, men hamnar man bakom en symfoniorkester eller en grupp golfare kan det ta evigheter. Kim flyger förstås inte gratis, varje sträcka kostar cirka en svensk femhundring.

Och nej, Kim är inte flygrädd. Tvärtom. Han blir urglad när flygväskan plockas fram för då vet han att han får följa med.

 

Kommentera