Uppdrag granskning

torsdag, 25 april, 2013 av Camilla Thulin

Jag tittade på Uppdrag Granskning om fosterhemsbarn igår. Ett fruktansvärt omskakande program – otroligt bra. Jag kommer ihåg 2005 då Vanvårds Utredningen var pågång. P1 hade en mängd intervjuer med personer som varit offer för sinnessjuka fosterföräldrar,  men det värsta i det hela är att hela samhället kände till hur dessa barn behandlades och gjorde inget åt saken. Jag vill tacka Joakim, Andy, Robin, Sofia och Anna för modet att ställa upp i TV och berätta för oss andra som haft en bra barndom hur fullständigt vidrigt ni blivit behandlade av samhället! Socialtjänsten i bl.a Vetlanda kommun och Trelleborgs kommun, ska skämmas och be dessa personer om ursäkt, ge dem en anständig livstidslön och dessutom rannsaka sig själva – outa personerna som haft dessa unga personers framtid i sina händer. Åklagare Bo Albrektsson ska också skämmas, stå ute på torget i ur och skur, så att alla människor får se hur lagens man som friar en djävul. Anna sade något väldigt intressant: Jag undrar vart socialtjänsten hittar alla skumma familjehem? Är det kanske dags att uppgradera socialtjänstyrken, så att vi slipper människor med extremt dåligt omdöme och totalt empatilösa.  Mellan 2008 och 2009 kom det in 246 anmälningar om våldtäkter och sexuella trakasserier i fosterhem. Hur är detta möjligt? Det mest tragiska är att barn och ungdomar som blivit trakasserade efter 1980 får ingen ersättning. Om ni ej sett detta program, så gör det genast!

image

Kommentera