Soldater och högklackat

måndag, 15 april, 2013 av Karina Ericsson Wärn

Hittade den här intressanta bilden i The Guardian. Ämnet kläder/makt är väldigt intressant. Men vad säger denna bild oss egentligen. Den visar kvinnliga nordkoreanska soldater patrullerandes längs med en flod. Kolla in skorna: platå OCH högklackat. En modell som förr var väldigt porrig och mest hörde hemma på strippklubbar, men sedan blivit trendig och numera syns både på flotta Parisgator, mörka klubbar i Berlin – och nordkoreanska soldater. Notera också hur hon som går först bär sin mössa, som en pillerburk à la Jackie Onassis. Och sedan knapparna nedtill på täckbyxorna, lite Marc Jacobs över den detaljen. Att Nordkorea är världens mest slutna land som styrs av en diktator som just nu hotar hela världen, vet vi, men hur uppstod den här uniformen? Ur diktatorns pappas våta drömmer, eller?

 

Kommentera