Kalmar och skämtet Picasso

måndag, 1 april, 2013 av Karina Ericsson Wärn

Sitter här i Paris och läser lite på nätet om Kalmar Konstmuseum. Besökte ju själv museet nyligen tillsammans med den andra granntanten. Vi hade den stora äran att få bo mitt emot museet, på Slottshotellet, och museet var alltså en del av utsikten från salongen där vi kvällstid hängde med varsitt (okej då, flera) glas vin. Vi var båda helt tagna av museets form. En svart kub med intressanta vinklar. I två dygn sög vi bara på exteriören, från olika avstånd. Kaba, kaba, kaba, mumlade den andra granntanten hela tiden helt lyriskt. Själv gick mina tankar också till….ja, Kaba i Medina. Och Fazer lakrits. Två dygn knallade vi runt i Kalmar. Vi hänfördes av vackra köpmanhus, höll på att få dåndimpen i Domkyrkan från sent 1600-tal. Vilken skönhet. Torget runtom domkyrkan påminde för övrigt både mig och granntanten Camilla om ett annat torg, det Röda i Moskva där vi flanerade omkring för några veckor sedan. På tredje dagen fick vi så äntligen stiga in i Kalmars svarta låda, konstmuseet. Nu var det vernissage. Tyvärr blev det en snabbvisit då vi själva lite senare skulle inviga en annan utställning, Kunglig Vintage på Kalmar Slott (även det ett stiligt hus att dåndimpa i). Men, åter till vad jag läser om Kalmar Konstmuseum. De har problem, ett av dem är att publiken inte förstår vad som visas. Ni som inte fattar är i gott sällskap. En gång i tiden förstod sig folk inte på målade verk av Monet eller Renoir. Och Picasso tyckte långt senare de flesta var rena rama skämtet. Och han med solrosorna, van Gogh, det tyckte man var skit. Så sent som för bara några år sedan rådde det också konsensus om att fotografi inte kunde vara konst. Och det är inte heller så länge sedan vi i Sverige hade en minister (var det till och med kommunikationsministern?) som fastslog att det här med internet, det var bara ”en fluga” som snart skulle vara över. Inget att sätta sig in i, eller försöka förstås sig på. Ja, alla ni som inte orkar förstå, ni är alltså i gott sällskap. Själv anser jag dock att Kalmar Konstmuseum både på ut- och insidan är bland det bästa som hänt konstsverige på väldigt länge. Grattis alla ni i Kalmar!

20130401-211815.jpg

20130401-211834.jpg

20130401-212516.jpg

Kommentera