Demoner och schlager

lördag, 9 mars, 2013 av Karina Ericsson Wärn

Ikväll spelas Demoner på Stadsteatern, i vilken Johan Rabaeus medverkar. Ikväll är det även Schlagerfestival på Friends Arena i Solna, i vilken Johan Rabaeus också medverkar. Att vara på två scener samtidigt går ju inte, men Johan Rabaeus kan det. I Demoners förlängda paus skall han katapultas från Sergel Torg till Solna för att med gruppen Ravaillac sjunga en stund. Sedan skall han enligt något Stålmannenkoncept helt plötsligt stå på Stadsteaterns scen igen, återigen som karaktären Frank. Att Stadsteatern (som gett Johan Rabaeus lov att medverka i Schlagerfestivalen) utsätter en skådespelare för detta scenario tycker jag är bortom all vett och sans. Det är inte bara ett omänskligt uppägg, det är också dålig stil gentemot övriga i ensemblen. Men framförallt är det en jävla spark i arslet på allt vad teater heter. Även publiken drabbas. Man vill inte få sin teaterupplevelse söndertrasad hur som helst. De som planerat in en kväll med Demoner vill bli uppslukade av vad som utspelar sig mellan Frank och de andra på scenen. Vem som helst vet förstås att en skådespelare i pausen kanske ringer hem och pratar med något sjukt barn, är ute på facebook lite kort, och till och med kanske sitter på muggen väldigt länge. Men man vill som publik inte att den scenkaraktär man nyss blivit bekant med tar time-out från den pjäs publik och ensemble tillsammans skapar för att han skall sjunga schalger, och för att teaterdirektören tycker att han skall göra det samtidigt som han medverkar i en Lars Norén pjäs. Thalia må vända sig i sin grav.

 

Kommentera