Obetalt arbete

fredag, 15 februari, 2013 av Karina Ericsson Wärn

I ”kultursvängen” pågår just nu ett samtal om hur ofta man erbjuds ett upppdrag, utan arvode. Gratisjobb helt enkelt. Jag arbetar ständigt gratis, egentligen förstår jag inte hur jag klarar mig. Jag behöver bara se på de senaste projekten jag arbetat med. För min bok Modebibeln har jag fått 140.000:- (arbetet tog 24 månader). För biografin om Margò Fallai har jag fått 44.000:- (arbetet tog 18 månader och pågår ännu). Då jag är egen företagare så är detta arvoden FÖRE skatt och sociala avgifter. För texten till min och Carl Johan De Geers bok VI HADE FEL har jag fått noll kronor. Förra veckan skulle jag gjort en intervju här i Paris på uppdrag av Plaza Uomo, dagarna 11+12-13 februari var inbokade. Tyvärr ställdes det hela in, och det glömde Plaza meddela mig, så där for tre dagar ner i papperskorgen (jag hade ju kunnat göra något annat jobb). Alla de prat som jag och Granntanten är ute och gör, och som ni hittar i kalendariet, är till största delen arvoderade med: noll kronor. Att prata om sin bok hos en bokhandel, ingår i det oarvoderade pr-arbetet man förväntas göra för sin egen produkt. För mitt prat på Waldemarsudde får jag 3.000:-. Men, det finns naturligtvis uppdragsgivare som pröjsar, som gamla upparbetade tidskriftsdrakar, och tur är det. Men det är kanske dags att göra uppror?! Eller börja lista våra arvoden likt Svd gjort med boenderäntor och lägenhetshyror?

Kommentera