Usch vilket väder. Dags för lite tröstmat. Ikväll blir det en vegetarisk risotto gjord så här:
Lägg torkad svamp i blöt, i vin eller grönsaksbuljong.
Tärna ett par morötter smått, stek tärningarna mjuka i olivolja. Salta lätt. Ha över lite finhackad vitlök och någon örtkrydda. Ställ åt sidan.
Finhacka en eller två gula lökar. Stek mjuka i olivolja tillsammans med ett par dl risottoris (carnaroli blev det idag).
Häll sedan på vätska, en deciliter i taget. Rör. Addera ny vätska när den tidigare nästan kokat in. Växla mellan vitt vin och grönsaksbuljong. Rör, rör, rör.
Häll av svampspadet i risottoriset. Stek svampen. Häll svampen i risotton. Ta vara på smakerna i stekpannan, vispa ur den med buljong som du sedan häller i risotton.
Häll i morötterna.
Tillsätt vätska. Rör. Tillsätt vätska. Osv.
När risottoriset känns klart öser du i en dl buljong till och rör ner ett par nävar parmesan. Smaka av.
Klart!
Kommentera