Le Bon Marché

måndag, 7 januari, 2013 av Karina Ericsson Wärn
Till varuhuset Le Bon Marché går jag gärna, ofta för att bara strosa omkring en stund. Jag går från avdelning till avdelning. Pillar på pennor, doftar på parfymer, nyper i kjolar, studerar klackhöjder och förförs av superfeminina underkläder. Jag älskar varuhusets anonymitet, som låter mig vistas här i timmar om jag vill. Men, att jag gillar varuhuset innebär inte att jag gillar alla varuhus. Nej, det är Le Bon Marché som gäller – och möjligtvis också Barney’s i New York. Le Bon Marché, som är Paris äldsta varuhus, ritades av Eiffeltornets skapare Gustave Eiffel. Den illuminerade fasaden och de stora skyltfönstren med sitt lockande innehåll trollband inte bara stadens invånare som vallfärdade hit för att ta del av moderniteten. Även författaren Emile Zola fascinerades, och i hans roman ”Damernas Paradis” är varuhuset i stort sett huvudpersonen. Idag ägs Le Bon Marché av Bernars Arnault’s LVMH imperium. Under de senaste åren har man genomgått flera otroligt lyckade ansiktslyftningar. Man har utökat modeparadiset med en trendig ”yngre avdelning”, öppnat ett flertal mat och fikaställen samt gett herrarna källarplanet. En trappa upp finns världens bästa underklädesavdelning – med ”hjälp”telefon i de rymliga provhytterna. Toalett och puderrum enbart för damer, finns i anslutning till damunderkläderna. Vivienne Westwood, Dries van Noten, Stella McCartney, Balenciaga, Issey Miyake, Yohji Yamamoto, Sonia Rykiel, Jean Paul Gaultier, Marni, Comme des Garçons, Lanvin – är bara några vars intressanta exklusiva plagg man i lugn och ro både kan nypa i – och prova – utan att känna sig tvungen att plocka fram plånboken. Skoavdelningen och väskavdelningen lämnar ingen besviken. Och – missa för guds skull inte matavdelningen ”La Grande Épicerie” (i eget hus tvärs över gatan), mums för både gourmet och gourmand.
Le Bon Marché, 22 rue de Sèvres, 75006 Paris. Tel: +33 (0)1 44 39 80 00. Métro: Sévres Babylon
 

Kommentera