Paristips: hammam

söndag, 6 januari, 2013 av Karina Ericsson Wärn

Igår hade vi våra trevliga grannar Carl Johan De Geer och Marianne Lindberg De Geer på middag. Vi åt en god gös, och pratade i mängder om allt från familjeliv till teater. Carl Johan och Marianne arbetar just nu tillsammans med en av Mariannes pjäser som skall komma upp på Stadsteatern. Medan Carl Johan gör scenografin, står Marianne för manus och regi. Det blev sent förstås. När maken och jag plockat klart i köket och svept en sista gång med trasan över köksbordet var nog klockan lite efter två. Jag tycker inte om att vakna till en massa disk och geggiga kastruller, inte maken heller, så vi har som vana att fixa undan allt innan sängdags, oavsett vad klockan är. Idag känner jag mig lite söndagstrött, och känner en längtan till Paris äldsta och vackraste moské, byggd 1920 i morisk stil. Moskén har en fantastiskt vacker hammam. En drömlik oas för trötta kroppar och avskavda själar, med möjlighet till ”gommage” d.v.s kroppspeeling. Massage erbjuds också, av bastanta kvinnor i underkläder. Som att stiga in i tusen och en natt. Handduk hyrs på plats. Man ångbadar i medtaget höftskynke, trosa, kalsong eller bikinibyxa – och njuter sen väldigt länge. Restaurangen och thésalongen har öppet alla veckans dagar. Härlig couscous – perfekt för Söndagslunchen. Alkoholfritt förstås – det är ju ändå en moské. Om några dagar är jag åter i Paris, och kan gå hit, det ser jag fram emot. Hammamen har öppet för damer: Må + Ons + Tor + Lör 10.00 – 21.00. Fre 14.00 – 21.00. För herrar: Tis 14.00 – 21.00. Sön 10.00 – 21.00.

La Mosquée de Paris, 39 rue Geoffrey Saint Hilaire, 75005. Tel: 01 43 31 38 20. Métro: Jussieu.


Kommentera