Urgamla rynkor

tisdag, 1 januari, 2013 av Karina Ericsson Wärn

En dag som denna så kan kroppen kännas lite…ja. trött. För lite sömn sätter sina spår. Att försöka smita undan åldrandets tydliga tecken, de avslöjande rynkorna, är förstås något människan gjort i alla tider. Dag som natt har vi applicerat olika preparat i våra ansikten i hopp om föryngring. Redan 3000 f.Kr experimenterade man i Egypten med olika frätande syrablandningar som skulle transformera framförallt den fåfänga mannen från gubbe till yngling. Och i gamla gravar tillhörande förmögna egyptier begravda 1600 f.Kr har man funnit recept på preparat som skulle se till att nästa liv kunde framlevas utan vare sig rynkor eller röda blemmor. Den första ansiktsmasken är så gammal som 1000 f.Kr. Då mixade egyptierna ihop en klibbig smet bestående av vax, olivolja, gräs och mjölk. För bästa effekt skulle ansiktsmasken appliceras minst sex dagar i rad. Helst skulle den bäras dygnet runt.

Att ägna sig åt detox, det vill säga inre rengöring för att åstadkomma ett fräschare jag, är ju minst sagt populärt idag. Inte minst hälsokostbutikernas hyllor med olika elixir och paket för lite hemma utrensning har svällt. Men inte heller detox är något nytt påfund. På 1800-talet lät den kinesiska kejsarinnan Dowager, tillhörande Qing dynastin, mala ner äkta pärlor till ett skimrande puder vilket hon både andades in och applicerade på ansiktet med förhoppning om att det både skulle ta bort åldersfläckar samt fungera som en inre rengöringskur. Om det fungerade? Vet faktiskt inte.

 

 

 

Kommentera