Korsetten som sprängdes

torsdag, 20 december, 2012 av Karina Ericsson Wärn
Har nu två kvällar i rad tittat på avsnitt av svenska teveserien Historieätarna. Den är både bra och kul. Jag älskar när folkbildning och historia förpackas i mode, matos och kryddas med tidens åkommor. Se den, finns på svt.play  De avsnitt jag och maken njöt av handlade om Frihetstiden respektive den Oscarianska eran, perioder då kvinnan levde instängd i korsett och hem. Det är lätt att inbilla sig att vi kvinnor lever ett friare liv idag. Men så sent som igår följde det med en bilaga i dagstidningen, som sida upp och sida ner handlade om olika föryngrande kirurgiska ingrepp och injektioner. Om jag inte minns fel så föreställde alla ”före” och ”efter” bilder (nöjda) kvinnor. Samhällets förtryck av oss kvinnor är alltså detsamma som på 1700- och 1800-talet. Korsetten har bara bytt skepnad och namn. Idag stavas den bland annat så här: gym, botox. Korsetten har helt enkelt flyttat från utsidan till insidan. Läs gärna mer i min lilla artikelserie om underklädernas historia.  

Kommentera