Köpa behå (även utan bröst)

lördag, 8 december, 2012 av Karina Ericsson Wärn

Handla nya underkläder är inget nöje. Särskilt inte så här års, när lager av plagg måste skalas av för att kunna prova nytt. Kroppen blir svettig, håret elektriskt och ansiktet rött. Inte kul. Men nu måste det göras.Har spanat in lite olika underplagg hos Womens Secret som finns här i Paris. De har ett bra basutbud som jag tänkte inhandla några delar av, åtminstone en slät behå och sedan ett par trosor med lite olika uppdrag. Jag är inget fan av en stor garderob, oavsett om det handlar om kläder eller underkläder. Det viktigaste är att det fungerar, sitter bra, känns snyggt och är lättpackat.

När det gäller underkläder, har jag skrivit en hel bok om de olika plaggen och dess historia (ni hittar ett smakprov i artikelarkivet). Här kommer några saker att tänka på vid behåinköp. Varsågoda.

Olika behåmodeller har ju helt olika uppdrag. Tänk efter vad det är du är ute efter. En liten spetsig sak till fest? Eller en modell som gör bysten lite större samt är snygg under vanliga t-shirts? Eller ska det kanske vara en modell som skapar en åtråvärd klyfta i den där v-ringade tröjan? Väl inne i provrummet med en uppsättning behåar finns det sedan tio små punkter att tänka på, som hjälper dig att hitta den perfekta behån – oavsett modell. Börja med att sätta på dig behån. På rätt sätt. Knäpp behån – på den yttersta hyskan. Luta dig sedan lätt framåt så att brösten trillar nedåt och utåt av sig själva. Lägg sedan handen på sidan av bröstet och lyft det varsamt på plats i kupan. Räta på dig. Dra till axelbanden ordentligt och ta nu en titt i spegeln. Framifrån, bakifrån och sidledes. Checka av följande tio punkterna.

 

Fyll kuporna. Pösiga ofyllda kupor ser inte snyggt ut. Gå ner en kupstorlek. Veckar sig kupan runt bröstvårtan är problemet dock av en annan natur. Gå ner en storlek (i omkrets) och se om tyget då kanske dras åt och därmed slätar till sig.

Svämma inte över. Om brösten inte riktigt ryms i kupan, utan svämmar över både upptill och åt sidorna så gå upp en kupstorlek. Översvämningslooken får inte din byst att se större ut – det finns gel fyllda push-ups och specialvadderade modeller som hjälper dig med det.

Axelbanden. En behås huvudsakliga stöd kommer från bandet runtom under bysten, inte från axelbanden. Skär axelbanden in betyder det att du ska gå ner en storlek i omkrets. Men banden kan också vara för spinkiga i förhållande till din byst. En kvalitets behå har alltid axelband som är anpassade efter storleken. Ju tyngre byst, desto bredare axelband. En anledning till att axelbanden skaver kan också vara att behån saknar bygel. En bygelbehå ger den större bysten ett bättre stöd.

Horisontellt. Ställ dig framför spegeln så att du ser dig själv från sidan. Behå bandet ska sitta rakt. Åker det upp i ryggen? Då behöver du en mindre storlek runtom.

Fingerregel.Behåns band runtom kroppen ska sitta tajt och stadigt för bästa stöd och komfort. men inte för hårt förstås. Kolla att två fingrar ryms under bandet bak i ryggen, och ett mitt fram.

Hakarna. En behå töjer ut sig allteftersom den används, så börja med att knäppa behån med dess yttersta hake. Längre fram kan du behöva tajta till behån genom att använda de inre hakarna.

Mitt fram. Har behån byglar under kupan som får modellen att mitt fram stå ut lite från kroppen, så betyder det att du skall gå upp en kupstorlek. Behåns mittfront skall ligga dikt mot bröstbenet.

På sidan. Det är också viktigt att behåns eventuella bygel sitter perfekt på sidan. Tänk dig att du har en t-shirt på dig. Bygeln ska följa den imaginära t-shirtens sidsöm. Byglarna får aldrig skava eller skära in i själva bröstet. De ska bara finnas där som en mjuk stödjande omfamning.

T-shirt. Är du ute efter en t-shirt behå ska du förstås prova behån med en t-shirt ovanpå. Kolla noga att du får den där mjuka släta silhuetten som är själva poängen med en t-shirt behå. Ta för vana att överhuvudtaget prova behån ihop med den topp som du tänkt ha till behån.

Rör på dig. När man köper nya skor är det självklart att en svängom i butiken. Gör likadant när du provar ut en behå. Rör på dig. Flaxa lite med armarna, höj de över huvudet och sträck ut dem rakt fram framför kroppen. Behån ska sitta bra i alla lägen, inte bara när du står rakt upp och ned.

Har du blivit bröstopererad och ska få en protes så är det väldigt viktigt att du provar ut din nya behå med just en protes. Det gör inget om det är fel storlek på provprotesen, den hjälper dig ändå att känna om behån sitter bra eller inte. I provrummet ska du först fylla behån med ditt egna intakta bröst, sen tar du sidan med protesen. Har du däremot genomgått en bröstrekonstruktion, så tar du det opererade bröstet först. Viktigt är att det känns bra att röra på sig. Gå omkring, sätt dig ner, ställ dig upp. Rör på armarna. behån ska klara av att hålla protesen på plats i alla lägen, och du måste känna dig säker och trygg. Provar du simkläder så lägg dig ner – för vi simmar ju inte stående. Eftersom behån kommer att expandera allteftersom den används, så ska den sitta perfekt när den knäpps på den yttersta haken. Specialbehåar för bröstopererade kan vara en dyr affär. Men köp för guds skull ingen behå som du inte gillar och som inte känns som din stil. Nu börjar ett nytt liv. Till det hör definitivt underkläder att känna sig fin i och må bra i.

Kommentera