Hilma af Klint

tisdag, 27 november, 2012 av Karina Ericsson Wärn

Inför ett kommande jobb ägnar jag mig idag åt att läsa på om konstnären Hilma af Klint. En väldigt fascinerande kvinna. Hon föddes 1862 på Karlbergs slott i Stockholm och tidigt upptäcktes det att hon hade så kallade mediala förmågor. Via kontakt med det andliga väsendet Amaliel, fick hon i uppdrag att ”bygga ett tempel”, vilket hon bland annat gjorde via sina abstrakta målningar. 16 februari öppnar Moderna Museet i Stockholm utställningen om Europas första abstrakta pionjär, hon var nämligen före gubbar som Malevitj och Kandinsky. Något som inte hjälpte när Hilmas släktingar på 1970-talet ville skänka alla hennes verk till Moderna, för då satt gubben Pontus Hultén på chefsstolen, och tackade nej till donationen, som han faktiskt inte ens brydde sig om att kasta ett öga på. Utställningen pågår fram till den 23 maj. Kom och titta och förundras!20121127-093455.jpg

Kommentera