Weekend tips nr 2 – Gdansk

måndag, 26 november, 2012 av Camilla Thulin

Skippa all fördomar om Polen, åk dit istället. Maten är jätte god, hotellen superfina och de upprustade medeltidsstäderna slår det mesta. Under kriget raserades hela Gdansk, liksom många andra Centraleuropeiska städer. Istället för att bygga upp nya fula hus, valde man att återuppföra de gamla husen, något vi missat i Sverige, trots att vi ej haft krig. Varenda liten stad inklusive Stockholm ä jur våldtagna av 60 och 70-tals politik.   Alla husen är uppförda från grunden efter 2:a världskriget. En och annan byggnad har väl fått stått kvar, men inte många. Jag häpnas av hantverks skickligheten! Husen är rekonstruerade efter bilder, inga ritningar. Det finns människor som kan bygga och dessutom väldigt snyggt. Det finns många intressanta butiker, som säljer allt från glas till skor. Som svensk har man dessutom råd och känner sig ej lurad. Jag tycker att den bästa årstiden är sen höst eller vinter. Gatorna är tomma och man slipper turist köer och tjafs, Gdansk borna har tid att bry sig om dig. Återigen, åk dit och njut lite av historiens vingslag och den gamla Hansa staden. Följande bilder är en liten kavalkad av Gdansk by Night. De flesta vackra byggnader är smakfullt upplysta, så nattpromenader är extra fina.

Ingången till Gamla Sta

Hemma vid hotellet igen, efter en god middag på Pod Lososiem.

 

Kommentera