Kostym utställning på Huseby Bruk

söndag, 4 november, 2012 av Camilla Thulin

Mina kostymer och herr Kajs blomster var som gjorda för fröken Florence Stephens fantastiska hem. Ingenting är rört sedan hennes död -79. En kvinna som blev offer för en mängd suspekta rådgivare och bedragare, bl.a prins Carl Bernadotte. Hon testamenterade sin utarmade egendom till staten. Idag är Huseby Bruk – www.husebybruk.se ett fantastiskt monument över en svunnen tid. Mangårdsbyggnaden står mer eller mindre orörd sedan Fröken på Huseby lämnade jordelivet. Ägorna är utarrenderade och runt själva slottet pågår verksamheter med restaurang, konferensloklaer och shop. Snart öppnar den stor Julmässan, som besöks av c:a 35.000 pers! Både Gunnar och jag är så glada att våra alster får trona i dessa fina salonger och handhas av en underbart kunnig och härlig museipersonal, som kan allt om Huseby. Mina kostymer som levererades i flyttkartonger utan beskrivningar är helt korrekt ihopsatta av den skickliga kuratorn Sofi och hennes eminenta personal.

Min Nobelklänning från 2011, Thomas Nordin har gjort den efter min luddiga önskan drottning Margrethe och Scarlett O’Hara. Jag tycker att resultatet blev bäst. Bilden nedan är tagen av Charles Hammarsten, när hr Nordin och jag dansar runt i Gyllene Salen.

Amadeus, Stadsteatern i Stockholm -04, kostymerna som ateljéen på teatern sydde, under ledning av Michael Glas blev helt fantastiska. Dessa två rockokokostymer är Constanze och Amadeus, klänningen till höger är Sarah Dawn Finers röda Movin On klänning från Schlagern. Jag har sytt den själv, en patchwork variant av gamla Solstiss spetsar och insdiska röda broderade stuvbitar, givetvis med hjälp med en toile av mina kollegor Thomas och Anders.

Min Nobel klänning från 2009. Tyget är handvävd ikat i siden/bomull från Üzbekstan, 35 cm brett. Thomas Nordin har förvandlat 30 meter tyg till denna ljuva skapelse. Den är lika fin inuti som utanpå. jag har aldrig fått så mycket uppskattande kommentarer av flotta herrar någonsin.

2009 Nobel, utanför trapphuset i Stadshuset

Delar av Army of Lovers sista kostym i början av 2000-talet. Dominikas röda dress och Alexanders lila/silver. Dessa är gjorda i indiska sari tyger och indiska dupioner. Plaggen är sydda i min ateljé av Thomas Nordin och Anders Di Marco.
Vi hade dem till videon Let the Sunshine In, som vi spelade in i Kuala Lumpur/Malaysia.

Parsifal, MalmöOperan vår 2012, Susanne Resmarks Kundry kostym gjord i helsiden duchesse med guld spetsdekorationer à la orientalismen, inspirationen har jag hämtat från Sadberk Hanims museum i Istanbul, Torbjörn Bergström damchef på operans ateljéer har gjort modellen efter mina skisser och dekorationer.

Malena Ernmans första schlager klänning till la Voix, sydd i min ateljé av Thomas Nordin. Svart sammet och svarta struts fjädrar.

Nobel 2009, våra kostymer till Romes&Julia kören och underbara barock sångerskan Susanne Rydén – Smålands Kulturfestivals grunderska – den guldiga klänningen är Susannes och den höstiga en av R&J sångerskorna. Dessa sydda i min ateljé av Thomas Nordin med assistent slav Sebastian, som numer är med i Project Runaway – lycka till lilla gubben.

Nobel 2011, prima ballerina Nathalie Nordquist första paradis kostym, sydd i min ateljé av Thomas Nordin

Nobel 2011, prima ballerina Nathalie Nordquists venus/pärlkostym, sydd i min ateljé av Thomas Nordin.

Nobel 2011, Rome&Julia körens grunddräkter, inspirerade av Dala Floda dräkten.
Damskrädderi Thomas Nordin, herrskrädderi Anders Di Marco.

 

Jean Pierre Bardas kostym från Let the Sunshine In, sydd av Anders Di Marco i material från Indien och Pakistan.

 

 

Kommentera