Växjö Domkyrka

lördag, 3 november, 2012 av Camilla Thulin

Som Domkyrkonörd fick jag mitt lystmäte tillfredställt idag. Jag är extremt förtjust i kyrkobyggnaden i sig. Arkitektur och konsthantverk på högsta nivå och man kan följa byggnadskonstens förändringar genom tiden. Fina gratis museer även för oss som icke är troende. Domkyrkans grund är från 1000-talet, 1570 brändes kyrkan ner under kriget med danskarna. Kyrkan byggdes upp igen. 1740 brandhärjades kyrkan och tornet, taket och inredningen förstördes. 1750 uppfördes ett nytt torn, ritat av Hårleman. 1850 omgestaltades kyrkan i medeltidsstil. 1898 fick även inredningen finna sig i att bli medeltida – riddarromantiken härjade som bäst just då, Teleborgs Slott är ett praktexempel på detta. 1960 fick den stackars domkyrkan utstå ännu en plastikoperation, till den mer moderna stilen som präglar den idag. Själv hade jag nog föredraget medeltidsstilen. Innan kyrkorummet stod Domprosten och hans kollegor snällt och tog emot. Det enda klagomuren retade sig på var att varför klär snygga, paranta kvinnliga präster ut sig till traditionella män????? Det var definitivt värt att bli dyngsur under 2 timmars promenad utmed Trummen och Växjösjön för att titta på den fina Domkyrkan och det vackra Karolinerhuset från 1696-1715.

Domkyrkan tronar fint denna Alla helgons dag, trots regnet

Den trevlige Domprosten hälsar mig och Mysan välkomna!

Det moderniserade kyrkorummet

Domprostens fyra härliga kollegor. Damerna ser lite väl gubbiga ut tycker jag. Varför måste kvinnliga själasörjare gestalta traditionella män? Kanske det är ett legio inom prästerskapet, men jag tror inte det. Känner flera kvinno präster som väljer att gestalta traditionella kvinnor. Domkapitlet borde köpa ”Stil med Thulin”, omgående.

Karoliner huset lyste härligt tegelrött.

Nästan som i Turkiet, varenda anständig moské har ett damrum i närheten. mycket bra för oss kvinnor eftersom det ännu inte är accepterat att vi sätter oss lite här och där. Männen har ett försprång, för det är legio att pinka revir överallt precis som hanhundar och även Tant Mysan lyfter på benet här och där.

Kommentera