Turkiskt Te

onsdag, 31 oktober, 2012 av Camilla Thulin

Äntligen har vårt hem förärats en riktig turkisk tekokare. Johan har lärt sig hur man gör turkiskt te av vår goda vän Murat. I min enfald har jag trott att det varit komplicerat, men icke. Jag fick en lektion igår efter Johans hemkomst. Jätte enkelt och teet blir väldigt gott och starkt. Metoden är så här. Koka upp vatten i en gryta eller vattenkokare. Sätt en av plattorna på lägsta värme. Fyll den understa kannan med det kokta vattnet. Häll i 3-4 matskedar av ett gott te i den översta kannan, häll över hett vatten. Sätt kannorna över varandra, låt dem sedan stå på plattan som har minimal värme. Den ska sedan stå där i 15-20 minuter. Då är teet färdigt för att drickas. Häll/sila då en skvätt av den starka teblandningen i ett glas. Häll sedan över det heta vattnet från kannan under, smaka av styrkan tills den passar. Efter ett tag lär man sig exakt vilken smak och styrka som är bra. Sedan kan tekokaren stå så där tills teet är slut. Köp gärna te i de orientaliska livsmedels butikerna, för där finns de turkiska te märkena till ett förnämligt pris i stora påsar. Detta är inget för tepåsvärlden.

20121031-103801.jpg

Kommentera