Indiskt besök

fredag, 26 oktober, 2012 av Camilla Thulin

Idag hade vi besök av Rishub, säljare från en Indisk tyg och broderi leverantör. En ytterst trevlig ung man, som spenderat 28 dagar i Europa. Han har varit runt i hela Europa, visat och sålt prover på plagg, material och broderier. De indiska leverantörerna är mycket intressanta. Det de visar är mest billiga paljett palgg med lite bling bling, sådant man ser på de stora kedjorna till ett oförskämt lågt pris. Allt är anpassat till de västerländska idealen. Det finns inte tillstymmelse till indisk vacker tradition. Den som kan det indiska textilhantverket by the book skulle bli chockerade, för kunskap och tradition finns det i överflöd. Själv är jag otroligt intresserad och förtjust i allt hantverk från Indien, Pakistan, Afghanistan, Uzbekistan, o.s.v. Jag visade honom en bok om indiskt mode och indredning som min kollega Thomas inhandlat, ett praktverk i två delar från Thames&Hudson, allt är to die for. Vår nya vän Rishub sade att det var inget problem att göra fina traditionellt indiska mönster, broderier och annat, men de visar inte det för ingen är intresserad. Underbart, för vi är jätte intresserade av riktiga produkter. Det blir givetvis dyrare, men det är klart att hantverkare och kunniga personer, även fast de bor utanför EU zonen ska ha skäligt betalt! Jag förstår inte varför vi här i västerlandet ska ha rätten att inhandla handgjorda lyxprodukter gratis, då vi älskar att köpa global massproduktion förhållandevis väldigt dyrt om man ser till produktionsledet. Svaret är ju givetvis vad det står på etiketten. Vi älskar att betala dyrt för något som alla vet är dyrt. Personligen är jag förtjust i handgjorda kläder just från Indien och alla länder som ligger ”lång bort i stan” – en pakistansk/svensk handels attaché lärde mig den benämningen. Har många underbara plagg, som jag använder titt som tätt, väldigt klassiska och tidlösa. Vi hoppas nu på att kunna göra lite affärer med vår nya vän.

20121026-212931.jpg

20121026-212942.jpg

20121026-212955.jpg

20121026-213005.jpg

20121026-213034.jpg

20121026-213051.jpg

20121026-213103.jpg

Kommentera