Oönskade barnmöss

onsdag, 24 oktober, 2012 av Karina Ericsson Wärn

I Frankrike har myndigheterna bränt ner romers läger. Inte för att ge dem en värdig fungerande bostad, utan för att deportera dem ut ur landet. Till någon annan stans där de inte heller är önskade. Ett läger finns kvar strax utanför Paris. Man ser det när man åker med RER-tåget som går mellan Charles de Gaulle och Paris. Från tåget ser det som en sopptipp strax bredvid rälsen, det är påsar och ting huller om buller. En sophög. Högen av sopor vilar på taken till små skjul byggda av papp och brädlappar. Allt vilar i sin tur på lerig grund. De som blivit av med sina skjul och läger har dock inte alla lämnat Paris. Tidigt nu på morgonen, på min promenad med Kim, passerade jag som vanligt teater Odéon, där under arkaderna låg som vanligt uteliggare och ”pappperslösa” och sov. Men så såg jag en ny grupp. Massor av barn. Riktigt små barn. De låg i klasar tryckta till varandra för att hålla värmen och få trygghet. Som små möss eller valpar i en korg. De yngsta var kanske bara två år. I natt var det riktigt svalt. Det var en fullständigt hisnande hjärtskärande syn. Hur kan vi tillåta detta?

Kommentera