Max Walter Swanberg, vilken mönstermästare

tisdag, 16 oktober, 2012 av Camilla Thulin

Efter mitt besök på Auktionsverket förstod jag plötsligt Max Walter Svanbergs ( 1912-1994) verk. Jag fastnade i synnerhet för de tre fantastiska collagen. Dessa bilder skulle bli utsökta mönster för viscose trikåer och helsiden. Det gäller bara att integrera dem i rapporter så att det blir ett flöde i mönstret. Fantastiska bilder som på en kropp skulle leva vidare. Jag hoppas att någon som har rättigheterna presenterar detta för en fin internationell tygtryckare. Just nu har de stora tygleverantörerna ute i Europa besläktade mönster på sina tyger inför vår-13 och höst-13. Barocka illustrationer med härligt lödande färger. Tryck som passar perfekt till enkelt skurna klänningar där mönstret talar. Skulle också lämpa sig för tapeter och inredningstyger. Skumt att ingen tänkt på det just nu, för det känns helt trendmässigt rätt. Har något minne att jag sett Swanbergs mer grafiska tryck på tyger tidigare, typ NKs Tygkammare, jag kan ha fel, men absolut mönster inspirerade av honom. Har inspekterat Svanbergs collage och bilder lite mer ingående nu och upptäcker den ena bilden skönare än den andra. Surrealistiskt och lödande. Bilderna känns underbara i den rådande politiskt korrekta minimalismen. Spring till Auktionsverket och beskåda på dem live, innan någon avundsvärd person köpt dem. Annars kan man gå in på www.auktionsverket.se och ta sig en liten titt.

20121016-211033.jpg

Blandteknik och collage från 196520121016-211232.jpg

Collage på papper 1968

20121016-211334.jpg

Collage på papper 1971

Kommentera