Svenska flaggan och kuken

onsdag, 19 september, 2012 av Karina Ericsson Wärn

Jag är helt tagen. Fick detta blad i present av en av gårdagens middagsgäster, Carl Johan De Geer. Så här skrev SvD:s Erica Treijs år 2007 om verket i fråga:

”Carl Johan De Geer ville inte provocera. Det är något han är mycket tydlig med, när han idag berättar hur han tänkte för 40 år sedan.  –Vi var mot borgerlig konst, sån i olja, som bara gjordes i ett exemplar och som skulle sitta ovanför soffan. Vi ville istället trycka och sprida vår satir åt alla håll och då var affischer för 25 spänn ett perfekt sätt.

Lagens långa arm var av annan åsikt och knackade helt enkelt på dörren hos Galleri Karlsson en lördagsmorgon 1967 och beslagtog hela rasket. Verket Skända flaggan, bestod av en brinnande flagga där De Geer stämplat ”Kuken” och texten ”Skända flaggan vägra vapen” (en symbol som sedan Magnus Uggla nyttjat till sitt album Allting som ni gör kan jag göra bättre). De Geer åtalades, fälldes och tvingades betala 75 dagsböter för skändande av statssymbol och uppvigling. Polisen i sin tur, eldade upp hela rasket, så när som på några få blad som Nationalmuseum hunnit köpa före razzian.

–De förvarades sedan länge på museet i en låda märkt ”okända mästare”. De var väl rädda att polisen skulle komma och ta dem också, säger De Geer med ett kluckande skratt.”

Kommentera