För första gången på 10 år har vi en Julgran! Johan införskaffade den på Ikea Izmir i höstas. En underbart knäpp gran, som vecklades ut ur en lång kartong. Hade lite julkulor i ett skåp, som jag tänkt ha i ett träd, men der åretblåste och regnade det så mycket att de fick bli ouppackade. Tyvärr räcker de inte för vår paranta gran. Det blir en tur till någon megastor byggmarknad för att införskaffa fler.
Sjötunga på menyn
Jag stekte den i en för liten panna med mängder av smör. Till fisken serverade jag en potatiskaka, som är otroligt god och passar till mycket. Gör så här: hitta en bra potatis, skala och riv dem i tunna skivor. Låt skivorna dra ur stärkelsen en stund i en bunke med kallt vatten. Smörj en form med smör. Fin hacka färsk rosmarin, häll ner i smält smör, typ 100 gr. Varva potatis skivor och smör med rosmarin och lite salt några varv. Om man vill kan man strö lite ströbröd över. In med den i ugnen på 175 grader i 1h – otroligt gott.
Pinfärsk sjötunga
Utmed Yalis kommunalstrand har byns fiskare en liten butik. Idag fyndade vi en extremt stor sjötunga som vägde ett kilo. Det är sällan man ser en sådan stor ”dill”, det turkiska namnet. Som alla bättre fiskar är den dyr, idag kostade den 70 TL/kg = c:a 3, 50 SEK. Vi fick den flådd och en superlektion hur man drar skinnet från en plattfisk – samma teknik, som Allt om Mats klassiska kock Göran Helleblad förevisar i ”Den Stora Fiskskolan” från -92.
Kommentera