Spenat på turkiskt vis

torsdag, 21 juni, 2018 av Camilla Thulin
Den här rätten är förstås självskriven på listan över goda saker att duka upp med till en turkisk buffet.

 

Hack och fix hemma i Camillas kök i Turkiet.

 

Kokt spenat på turkiskt vis

Färsk spenat eller fryst helbladig spenat.

Koka spenaten i 2 liter vatten, för att slippa få den brunaktig.

Ha i lite salt, det skadar aldrig.

När spenaten känns krämig och mjuk i konsistensen, sila av kokvattnet och häll på kallt vatten. Detta för att bevara den gröna färgen.

Låt rinna av och lägg ut spenaten på ett fat.

Hacka några färska vitlöksklyftor, strö hacket över spenaten.

Strö lite havssalt över och ringla till sist en god olivolja över.

Dekorera med citron klyftor.

Låt stå en liten stund, så att smakerna gifter sig med varandra.

Kommentera

En kropp olika storlekar

lördag, 9 juni, 2018 av Camilla Thulin
De flesta kroppar har flera olika storlekar. Överdelen kan vara 38 och stussen storlek 44. Det är inget ovanligt.

Vet man om att kroppen drar större storlek nedtill än upptill ska man försöka välja kläder efter det. Toppar och kjolar och byxor är den bästa varianten, liksom klänningar med midja och vid kjol och korta dräktjackor. Kavajer gör sig bäst på kvinnor med smala rakare höfter. I den regelrätta kavajen finns det sällan plats för ett par rejäla höfter. En klassisk sådan figur är Christina Hendricks från Mad Men och kokerskan Nigella Lawson (på bild innan hon krympte).

Är din överdel däremot 44 och stussen storlek40 har du det omvända scenariot. Toppar, kjolar och byxor blir bra. Raka klänningar med fickor i sidan är fint. Här behövs nog några stygn av ändringsskräddaren runt höfterna eftersom bystmåttet är 44 så blir stussmåttet alldeles för stort. Drottningen av denna figur är Charlene, furstinnan av Monaco.

Har man tur så är man en och samma storlek rakt igenom och då blir det genast enklare.

 

 

 

Kommentera

Aubergineröra

söndag, 20 maj, 2018 av Camilla Thulin
Aubergineröra är gott. Passar bra till kyckling, fisk och grillade grönsaker. Receptet är hämtat från min och Uluc Telmens bok Meze Maritim. Men när du ändå är i gång, tredubbla satsen!

Eggplant

 

 

1 stor
 aubergine

1 msk
 tahini (sesampasta)

2 st
 grovt hackade vitlöksklyftor

0.5 st
 grovt hackad serranochili

Saften av 1/4 citron

0.5 dl
 matolja

0.5 dl
 olivolja

1 dl
 smulad fetaost

1 msk
 finhackad dill

5 st
 finhackade fefferonis

3 st
 skivor formbröd

 

Sätt ugnen på 225 grader, pensla den sköljda auberginen med olivolja.

Rosta auberginen högst upp i ugnen i ca 20-25 min. Vänd den ofta.

Låt svalna, och skala auberginen(spara vätskan som blir kvar av skalningen).

Kör auberginen och de övriga ingredienser till en jämn smet i en mixer på full effekt i ca 3 min. Smaka av med salt och svartpeppar. Vänd ned dillen. Servera med olivolja.

 

Kommentera

Mina vanor

söndag, 29 april, 2018 av Camilla Thulin

Förra hösten blev jag intervjuad av Victoria Lagercrantz för Expressens hälsobilaga om mina mat- och träningsvanor. Så här svarade jag…

wpid-20141110_231213-1.jpg

Tränar du mycket?

– Jag har aldrig tränat – idrott är inget för mig. Isdans är den enda sport jag skulle kunna tänka mig. Men jag rör mig massor. Med min hund Musse går jag 10 000-17 000 steg om dagen. I perioder springer jag på band, för att hålla sjukdomarna borta. Jag går alltid i trappor, jag bär, hänger tvätt och stryker. Jag tycker om vardagsrörelser.

Hur ser dina matvanor ut?

– Väldigt strikta. Jag är extremt intresserad av matlagning och lagar allt själv. Varje morgon tänker jag ut vad jag ska äta till middag. Även om min man Johan inte är hemma lagar jag riktig mat bara till mig. Jag skulle aldrig slarva – god mat är en njutning och livsnödvändighet för mig. Som barn hjälpte jag mamma i köket och fick lära mig allt hushållsarbete: laga mat från grunden, baka, stryka, hantera en symaskin, städa. Sysslor som många ser ner på i dag eftersom de av tradition är kvinnliga.

En vanlig matdag?

– Jag är lite som en pytonorm och äter alltid en god och riklig middag som jag står mig ganska bra på. Sen är jag ingen frukost- eller lunchmänniska. Till frukost: ett äpple, och så pressar jag citron, lime och granatäpple, och kaffe. Till lunch: äpple, banan, te eller kaffe. Ibland gör jag en stor sats gazpacho som jag tar med mig lunchportioner av till jobbet.

Något du absolut inte äter?

– Halvfabrikat, industribakade kakor och bröd. Industriprocessad och sockerrik mat. Lättprodukter är äckliga, de både ser plastiga ut och smakar plast. Jag äter grädde och smör, men undviker andra mjölkprodukter. Äter sällan bröd och gluten. Sällan choklad; jag är helt enkelt ingen godismänniska. Jag har inte druckit rött vin på tio år – jag mår illa av det – däremot dricker jag gärna vitt vin.

Någon ”last”?

– Jag älskar edamamebönor, som jag kokar upp och saltar – jag kan äta en påse om dagen. Sen gillar jag lakrits och Malacos ”gott och blandat” men det är inget jag går och köper. Jag tycker om hemlagade kakor och tårtor, bakade på riktiga råvaror. Men jag är tandläkarbarn, så jag lärde mig från början att sött äter man bara vid speciella tillfällen, sedan är det stopp. Jag småäter aldrig sötsaker.

Hur gör du om du vill gå ner ett par kilo?

– Jag kan gå upp några kilo – som mest fem kanske – under sommaren om jag rör mig mindre och till exempel dricker mer öl. Då märker jag det på hur kläderna sitter och vill bli av med kilona; jag gillar att känna mig lätt, rörlig. Jag vet hur jag ska äta då och följer absolut inga metoder eller kurer. In med gröna grönsaker, fet fisk, baljväxter, gazpacho, edamamebönor, lax, äpplen, linssoppa, vitt vin, kaffe, citroner, granatäpplen, spenat.

Unnar du dig behandlingar?

– Aldrig. Min tid räcker inte till det. Bokar jag hudvård eller frisör måste jag alltid boka av, eftersom jobbet tränger sig mellan – och då avstår jag hellre.

Dina bästa skönhetstips?

– Ut och promenera, även när det regnar. Analysera ditt utseende och gör det bästa av det du har – försök inte göra om dig. Strunta i att dölja grå strån och så vidare. Hitta ett hudvårdsmärke som passar, det finns många bra billiga. Gå till ett proffs och lär dig sminka dig enkelt och bra. Undvik botox, restylane och annat skit, som många envisas med att spruta in i huden för att se yngre ut. Dessvärre ser man bara osäker, ointelligent och lättlurad ut.

Hur vårdar du hy och hår?

– Tack och lov har jag en hyfsad hy, eftersom jag inte äter en massa skit. Jag använder både billiga och semidyra produkter. Apotekets rengöringsmousse, Neutrogenas ansiktsvatten; krämer, masker och serum från Kiehl’s, ögonkräm från No7. Jag är lat med håret, klipper det aldrig. Det är långt, självlockigt och rangligt med grå strån. Jag har mest svans eller uppsatt, och tvättar det högst en gång i veckan med L’Oréals Mythic-serie. Använder mycket fast sprej och lite fet hårkräm mot flygiga strån.

– Före tv, foto eller en flott fest så är lite Clarins Beauty Flash Balm över fejan en hit: slätar ut och piggar upp.

Hur gör du om du vill känna dig riktigt snygg?

– Jag är ett stort makeup-fan! Ju äldre jag blir desto mer smink använder jag. Jag gillar Diors underlag och ­mascaror, polska Inglots ögonskuggor och pennor, Laura Merciers puder och rouge samt Sephoras puder, Bobbi Browns ögonskuggor och rouge, Clarins och Cliniques läppglans. Makeup kan göra hela min dag!

Hur kopplar du av?

– Jag är ute med min hund Musse flera timmar om dagen. Jag har haft hund i snart 30 år och skulle inte stå ut utan. En hund är världens bästa kamrat, jag kommunicerar med hunden, den ger mig rutiner och motion.

– Mera: Jag myser med min make. Äter god middag och dricker gott vin. Är i vårt hus i Bodrum/Yalikavak. Tvättar. Lagar mat.

Vad jag du för att minska stressen?

– Min läggning är klart oneurotisk, så jag stressar inte. Jag är pragmatisk; eftersom man inte mår bra av att stressa och lägga energi på fel saker så gör jag inte det. Allt blir fel om man stressar och det har jag inte tid med. Saker får ta sin tid. Skit rinner av mig som på en gås! Och jag har inga problem med att folk inte gillar mig – jag gillar inte alla människor.

Kommentera

Matmarknad

tisdag, 3 april, 2018 av Camilla Thulin

Idag är det tisdag och då rullar den mest makalösa matmarknaden in i byn. Yalis marknad är känd, som den bästa på Bodrumhalvön. Just nu är det kronärtskockornas tid. Här finner man en mängd olika sorter, så för en connässör är den avdelningen ett under av raffinemang. Idag fanns även toppmurklor, ett naturens underverk jag tidigare endast skådat på bild och i diverse maträtter, nu har jag 5 stycken, som ska avnjutas på torsdag. Ofta rusar vi igenom marknaden, vilket är så fel, som det kan bli. Här ska man ströva långsamt, kolla in vad alla handlare har och sedan bestämma sig, då marknaden är noga genomscannad, det får bli till sommaren.

Kommentera