DN justerar könet

söndag, 27 augusti, 2017 av Karina Ericsson Wärn

Att ta sig igenom morgonens alla dagstidningar tar en stund. Fastnar vid en gruppbild i DN, som porträtterar tidningens nyanställda journalister. Grattis till alla dem, som fått anställning med villkor och månadslön och all den säkerhet som följer med en anställning. De är säkert jätteglada, stolta och fulla av iver och entusiasm. Som det ska vara när man fått ett eftertraktat jobb. Men bilden skaver. Om vi bortser från begreppet ”hen” så ser det faktiskt ut som om alla på bilden är kvinnor, utom en. Och de ser också ut att samtliga kunna vara födda (ungefär samtidigt) och uppvuxna i Eskilstuna med släktträd innehållandes män och kvinnor som kanske arbetat på Assa Stenman, Gense och Mått-Johanssons. Gamla Eskilstuna industrier. Inget fel i detta förstås, att vara av kvinnokön och ha släktrötterna i Södermanland. Jag bär med lätthet själv denna börd. Men vad som får mig att fastna vid bilden är tankar kring representation. Är kvinnotillskottet måhända en justering av en obalans mellan gubbar och damer? Eller är det ett resultat av enfald att gruppen på bilden överhuvudtaget inte representerar begrepp som mångfald och ålder? Upplys mig gärna. Och som sagt, ingen på bilden skall lastas för att de fått ett bra jobb. Tvärtom. Stort grattis till er alla duktiga nyanställda journalister, oavsett kön, ålder och så vidare.

 

Kommentera