Gick det för dig?

fredag, 4 augusti, 2017 av Karina Ericsson Wärn

Såg ett inslag på tevenyheterna häromkvällen, om det var i Rapport eller Aktuellt vete katten då programmen inte går att skilja åt. I vilket fall som helst så handlade inslaget om att en studie (jepp) påvisat att män hade fler orgasmer än kvinnor Och att det var ojämlikt. Och att det nu bör justeras. Så att det blir rättvist. Det där inslaget har legat och gnagt hos mig, och det av flera anledningar. Har förstås inget emot upplysning i detta nymörkrets tidevarv, och särskilt inte sexualupplysning eller annan form av upplysning som kan leda till ett mer jämlikt samhälle. Men är verkligen tevenyheterna det rätta forumet för en orgasmnyhet (eller utebliven sådan då)? Och är antalet orgasmer fördelat över könen överhuvudtaget ett jämlikhetsproblem som måste rättas till? Scenen där den skrevande (kvinnliga) reportern i svarta byxor tryckte en röd plastklitoris mot sitt skrev för att tydligt illustrera var lösningen till problemet rent geografiskt sitter var direkt komisk. Helt jämförbar med filmscenen i ”Bridget Jones dagbok” som involverar en stång på en brandstation. Personligen tycker jag nyheterna istället kanske kunde uppmärksamma något som det skrivits mycket om i franska Le Monde: hyenorna. En pedofiltradition som bland annat existerar i södra Malawi och som går ut på att våldta flickor precis efter att de fått sin första menstruation för att ”hela” och ”rena” dem från att föra blodsjukdomen HIV vidare. Det är i mina ögon en nyhet som förenar ojämlikhet och sexualitet värd att uppmärksamma.

P.S. En annan orgasmrelaterad nyhet som borde lyftas fram dagligdags i nyheterna, tills det blir någon skillnad, är vår icke fungerande förlossningsvård och barnmorskornas arbetsvillkor. Ett sätt att skapa mer jämlik (köns)balans kan ju vara att frigöra en massa gubbsängar inom sjukvården till förmån för födande kvinnor. En förstås lika tokig idé som den realitet som en del blivande mödrar idag presenteras inför: nej, kom inte hit, för det är fullt. D.S.

Kommentera