Svampsäsongen har börjat

onsdag, 26 juli, 2017 av Camilla Thulin

Har sett att goda vänner redan varit till skogs och hämtat hem sommarkantareller, tyvärr hittar jag dem inte här. Dock har en sorts flugsvamp tittat in i vår lilla gräsmatta. Till en början ser de ut, som små sommarchampinjoner, men utvecklas under natten till finfin vitflugsvamp. Spännade med svamp, den växer extremt snabbt. Här vattnar vi gräset både morgon och kväll, vilket måste vara mumma för den lilla svampsporen. Om man tar sig en tur i skogarna här under hösten kan man finna intressant matsvamp. Jag ser dem på matmarknaden om hösten. Har noterat fantastiska riskor, utan maskangrepp! Bygdens damer är extremt skickliga på att hämta hem skogens ätbara växter och svampar. De besitter en extrem kunskap, som det enkom går att lära på plats. Som tonåring plockade jag mycket svamp, mitt föräldrarhem låg precis vid skogen. Kunde kanske 20 olika sorter, vilket var häftigt. Läste svamplitteratur, som den värsta deckare. Kommer ihåg när de nya svampböckerna med detaljerade bilder kom, vilken lyx. Dessvärre var det säkert 35 år sedan jag var ute och letade efter dessa läckerheter. Ser däremot mycket sommarchampinjoner i Stockholms parker, borde egentligen plocka dem då jag ser dem. Tyvärr står de alltid på ställen där gubbarna langar fram dolmen och pinkar revir, lite trist. Svampintresset finns dock kvar, så vad vet man, kanske ni hittar mig i skogen i höst raffsande efter trattar eller någon annan godbit. Om inte får jag nöja mig med den trevliga lilla torghandeln vid Södrastation, som tillhanda håller både gul kantarell och trattkantarell.

 

 

 

 

 

Kommentera