Elizabeth David

fredag, 21 juli, 2017 av Karina Ericsson Wärn

Vilket gott fynd! På kvällspromenaden passerade vi antikvariatet Village Voice på Rue Monsieur Le Prince som har böcker på engelska som specialitet. Och där stod den i fönstret, granne med Henry Miller och Virginia Woolf: Elizabeth David Classics. I utbyte mot 18 Euro blev den vackra tegelstenen vår. Elizabeth David skriver fantastiskt om råvaror, matlagning och bordets historia. Och hon har själv en intressant biografi. Hon föddes 1919 i Sussex och reste till Paris som 19-åring. Några år senare skulle hon segla Medelhavet runt med sin gifta älskare. Samma dag som de kom till Italien deklarerade landet Storbritannien krig, och paret deporterades till Grekland. Senare följde ett konvenansäktenskap med en överstelöjtnant och ett liv i Kairo och Alexandria. Ambitionen hade varit att bli skådespelerska, men maten kom i vägen. Resorna, passionen och upptäcktslusten hade placerat henne i både franska, grekiska, italienska och egyptiska kök. När hon återvände till England 1946 började hon skriva om mat, och snart publicerade hon både kokböcker och långa matreportage i Vogue. Hon slog ett slag för enkla råvaror och introducerade olivoljan för sina landsmän. och kvinnor – då fick man köpa den på apotek där den var ett medel mot öronsprång. Summa summarum är Elizabeth David en succé som guide i matlagningen, eller bara som skriftställare om man så vill. Nu skall jag läsa om konsten att göra en omelett! Ett av kökets svårare konster faktiskt. Här kan du läsa mer om damen i fråga, som lämnade köket för gott 1992.

Kommentera