Besök i romartiden

söndag, 9 juli, 2017 av Karina Ericsson Wärn

En tjugominuters promenad österut, vid Rue de Navarre i Paris 5e arrondissement, ligger romartiden. Eller i alla fall rester av den i form av Arènes de Lutèce från 100-talet e.Kr. Här rymdes en sittande publik på 10 000 personer. Väldigt många, inte minst med tanke på att det då kanske bara bodde runt 100 000 i Lutetia, som Paris hette på den tiden. 


Minst sagt spektakulära var skådespelen som oftast hade formatet av hemska gladiatorspel som kunde inkludera både djur och människor. Ibland fylldes arenans ”scen” med vatten inför iscensättningen av dramatiska sjöslag. Nu spelas här fotboll, och i skuggan sitter en och annan och läser. Idag är djur förbjudna på Arenan, iallafall hundar. Men eftersom Kim inte kan läsa så flanerade han som vanligt runt i godan ro.

Kommentera