Yufka

fredag, 23 juni, 2017 av Camilla Thulin

Igår gjorde jag små Yufka knyten med överbliven Bolognaise, som fick puttra en stund, för att bli av med vätskan. Yufka är stora, runda degplattor – typ filodeg, fast enklare att handha. Går att köpa i butiker, som saluför livsmedel från orienten. Det är jätte enkelt och gott. Jag skär typ 7/8 cm breda längder, som kan vara 20 cm långa, man får prova sig fram. Lägger en klick köttfärs i ena hörnan och vecklar ihop den, som en trekant, några varv, för den måste vara sluten vid fritering i vanlig solrosolja eller rapsolja. Här hittar jag ingen rapsolja. Enklast är att doppa änden i lite vatten, Så att knytet klistras ihop. Jag friterade i en wokpanna, inte för hög värme, man ska vända dem några gånger, så att de blir knispriga och gyllene. Man kan fylla dem med lite allt möjligt, så länge det är en fast liten smet. Kul förrätt eller drinktilltugg, då kan man göra dem mindre.


Kommentera