Inverterad åldersfascism

söndag, 3 april, 2016 av Camilla Thulin

Kanske är ni några, liksom jag, noterat Åhléns extremt pajjiga modereklam ute på stan. Man tror att man är cool och kallar det gränslöst. Bilderna föreställer folk +50, typ jag och Karina. Personerna ifråga är klädda som 22-åringar. Snygga och smala är de och ser dessutom mycket coola ut. Självklart, det är dyra personalitymodeller från professionella agenturer, inga vanliga svennetanter eller farbröder, som vi, med lite häng här och där. Man kallar det gränslöst mode. Var uppe på Kulturhuset Stadsteatern och frågade mina kollegor, damer från +40 vad de tyckte om kampanjen, superknasigt, ingen kände suget att titta in i de vuxna barnens garderober. Den vanligaste kvinnostorleken i landet är 44 – jag tror inte att någon vuxen kvinna skulle känna sig bekväm och snygg i neon tights och bomberjacka – vi hade det på 80-talet, har fortfarande min gamla gröna Chevignonbomber kvar, likaså mina gamla japanska från 2:a världskriget, men skulle aldrig bära dem idag. Dessutom är det en supersnygg kvinna med 11 cm klack, känner ytterst få kvinnor i min ålder, som orkar ha den klackhöjden. Själv gillar jag superhöga klackar eller gympaskor och förstår alla som inte orkar med klackar. En man fick också vara med, han liknar en elegant ryskortodox präst från sekelskiftet, super stylad och medveten, väldigt snygg, ett barn skulle tycka att han såg ut som jultomten. Den karln är ju snygg i allt. Tänk er en vanlig skön herre, typ vår stadsminister i en stor poncho och slitna jeans, inte så klädsamt direkt. Tror inte att en vanlig Åhléns kund fattar något. Tycker att det känns som ett kundförakt, gillar man inte oss vanliga tanter och farbröder, som handlar alla fina vanliga kläder, som varuhuset saluför. Tror man att jag som vuxen kvinna känner mig gränslös, om jag klär ut mig i kläder jag redan haft, snarare tvärtom. Jag skulle känna mig så töntig och fel och omodern i den looken och alla unga kamrater skulle bara garva: kolla vilken pinsam ocool tant! Hela kampanjen känns så sunkig och omodern. Gammal är ful och ung är snygg, konklutionen blir därför, försök se så ung ut som möjligt, helt galet. Varför ska jag försöka se ung ut, när jag redan varit det. Jag vill vara snygg i min egna ålder på mitt sätt och alla får klä sig hur de vill för mig, förutom folk, som representerar folket, banken och liknande organisationer.
image
image
image
image

Kommentera