Äldreboende

lördag, 9 januari, 2016 av Camilla Thulin

Är det inte snart dags för alla, som är beslutsfattare inom äldreomsorgen att sluta sina arbeten och börjar arbeta med icke levande ting. Min hund Musse hade aldrig någonsin petat i sig den mat, som serveras till 92-åriga värdiga damer och herrar och då är det en varelse, som kan tugga i sig lite vadsomhelst på gator och torg. Blir deprimerad när jag inser att Musse äter bättre, välkokt kyckling, kokt lax eller vit fisk, pasta, ris, buljong och givetvis lite torrfoder istället för ett gott bröd, som vi människor gillar. När man blir äldre, kanske förlorar sin livskamrat och på köpet tappar aptiten är det extremt viktigt att få vällagad mat, som både smakar och doftar gott. Kanske beslutsfattarna bör äta sig igenom dessa oätliga menyer……och samtidigt fråga sig om det är såhär man vill ha det på ålderns höst. Fy skäms på er! Man skyller på att det inte finns pengar till att göra bra mat, struntprat!En bra kokerska ellet kock kan koka soppa på en spik. Varför kokar man inte klart potatisen och gör ett gott potatismos med lite smör och mjölk? Många behöver lite fett på ålderns höst. Jag arbetade själv som hemsamarit under helger o lov under två års tid. Jag var en av de sista små, som fick chansen, bara 15 år. Jag hade en otroligt fin och rolig tid. På helgerna lagade jag en massa god mat till mina klienter, det de ville ha, som kokt torsk med äggsås, läste tidningarna och pratade gamla roliga minnen. Om jag förstår saken rätt, så har de ädla hemsamariterna typ 15 minuter hos varje klient, skamligt mot båda parter! Själv hade jag 2 – 2,5h per person och jag gick till samma personer och blev mer eller mindre som ett barnbarn. Förutom mat frågan, som alltid är på tapeten inom vården kom nästa ”äldre” skandal. En beslutsfattare på ett äldreboende beslöt att alla tavlor skulle tas ner i de milslånga trista och plastiga korridorerna, eftersom de utgjorde brandfara! Hur är det bevänt med somliga. Återigen en människa som borde byta jobb och söka sig till en bransch med icke levande ting. Det känns som om dessa människor aldrig någonsin tänkt tanken på att bli gammal och vad det innebär. Förmodligen är de så välbetalda och har fyllt på sina pensionsförsäkringar och bokat plats på de mest luxuösa boendena i landet och skiter i hur det går för de gamla, för idag blir vi gamla, riktigt gamla t.o.m. Jag lider med alla kamrater, som jobbar inom dessa sektorer, för att de inte kan göra sitt jobb på ett tillfredsställande vis. Att arbeta med gamla, kloka och stundtals tokroliga människor är väldigt kul och givande. Jag fattar ingenting, hur är det tänkt egentligen, självklart inte alls….
imageimage

Tomma väggar med krokar, som saknar sina tavlor.

Kommentera