Lovvärt av SvD. Men läsvärt?

fredag, 25 september, 2015 av Karina Ericsson Wärn

Attans, spillde ut min c-vitamin över morgontidningen som genast blev oblädderbar. Hade gärna kikat i SvDs lovvärda bilagesatsning JUNIOR. Att få barn att läsa kräver förstås att de har läsande vuxna omkring sig, och tillgång till något att läsa. Själv är jag uppvuxen i ett bokhem, min pappa köpte nyutkommen lyrik och romaner, men även klassiker hade en given plats i arbetsrummets bokhyllor. Det gjorde att jag som 13-åring, då jag var i en riktig bokslukarålder, hade läst allt från Gogol och Turgenjev till Leif Panduro, Göran Tunström och Oriana Fallaci. Däremellan Hemingway och Willy Granqvist. Med mera. Biblioteket i Farsta Centrum var mitt andra hem. Bibliotekskortet en personlig ägodel som jag vårdade ömt, och som fick mig att känna mig mera vuxen än vad jag var. När jag sedan fick egna barn så kunde jag verkligen längta till kvällens högtidsstund: högläsningen. En underbar stund av närhet, lugn, och delad upplevelse.

SvD:s satsning på yngre läsare är som sagt verkligen lovvärd, men utan att ha kunnat titta i bilagan undrar jag om den kommer att fungera. I mitt bakhuvud snurrar alltid en kalkylator, vad kostar det, är kostnaden värd slutresultatet och så vidare. Allt färre prenumererar ju idag på en dagstidning. De yngre föredrar plattor framför papper. Vore jag ansvarig för SvD:s pengar skulle jag ställa mig frågan (och det har man förstås redan gjort): Behövs verkligen JUNIOR finnas i tryckt format? Kanske räcker den som en digital tidning? Nåja. Initiativet är jättebra, och jag är för alla sätt att få de yngre att lockas till läsning. Hoppas det kommer att fungera, och att bilagan verkligen är läsvärd.

Kommentera