DN och smaken som baken

söndag, 20 september, 2015 av Karina Ericsson Wärn

IMG_5394.JPG

Det har varit otroligt mycket press kring den andra granntantens utställning på Kulturhuset Stadsteatern. Skall inte räkna upp alla dagstidningsuppslag, artiklar och teveinslag, för det är ju inte ”comme il faut” att göra så. Och idag tyckte DN till, läs recensentens åsikt här. Smaken är som baken, och utställningen föll uppenbarligen inte DN i smaken. Vilket den naturligtvis inte behöver göra. Granntanten och jag är vana vid att vara i offentligheten, med allt från böcker, utställningar och kostymer till åsikter. Man kan inte räkna med att kritiken gör vågen bara för att man levererar något som många kan ta del av, och som många finner intressant, roligt och stimulerande.

Kan dock inte låta bli att kommentera DNs recension. För det första är utställningen ingen MODEutställning. Camilla Thulin arbetar med stil och kostym, vilket är något helt annat än…mode. Utställningen är främst en presentation av den skapande kreativa personen Camilla Thulin, samt en presentation av kostymörens villkor och arbetsprocess. Att sedan anse, att scenkostym inte lämpar sig för att ställas ut, som recensenten skriver, är ju en otroligt modernistisk tanke. Detta var-sak-på-sin-plats-tänkande bottnar enligt mitt sätt att se på saken i en osund förlegad och obehaglig renhetsiver. Vi lever ju i en samplingstid, då vi lånar, påverkas, snor, mixar och blandar som om vi alla våra några slags DJs oavsett arbetsområde. Copy paste non stop. Att hävda att scenkostymen skall hålla sig till scenen är litegrann som att tycka, om vi tar just scenen som exempel, att det som uppförs på en teaterscen framförallt bör vara baserat på en text skriven för just teaterscenen. Punkt.

Fick för övrigt följande intervjufråga häromdagen Vad betyder Camilla Thulin för svenskt mode? (har glömt vilken tidning, Aftonbladet?) på vilken jag svarade så här: Ska jag vara krass så ingenting. Camilla Thulin sysslar inte med mode. Hon arbetar med stil, vilket kan ha en livslång hållbarhet och framförallt är mycket intressantare. Med sina kollektioner, och sin ateljéverksamhet, så erbjuder Camilla Thulin ett alternativ till det snabba modet som är förödande både för miljö, plånbok och personligheten.

Camilla Thulin har själv tidigare sagt ”modevärlden har aldrig tyckt om mig”. Det är ett påstående som står sig.

Kommentera