Feminism och prostitution

söndag, 30 augusti, 2015 av Karina Ericsson Wärn

Äntligen en vilodag. Gårdagens senare hälft blev minst sagt hektisk, vilket inte minst en bunt taxikvitton vittnar om. Lördagen avslutades med Damernas Världs Guldknappsgala på Grand Hôtel, där planen var att slinka in och ut. På plats bestämde jag mig dock för att jobbet går före lättjan (igen!). Något som ledde till att olika överenskommelser och redan sådda idéer hos aktörer som Beckmans och andra viktiga modeplattformar med hjälp av bubbel, flott utsikt och gemensam vilja tog sjumilakliv framåt till olika överenskommelser. På måndag måste jag genast boka in tid hos Kulturhuset Stadsteaterns skärpta jurist för att börja formulera olika samarbetsavtal.

I vanliga fall läser jag otroligt mycket, och då menar jag romaner. Men när arbetsperioderna innehåller så många toppar att inga dalar finns, då faller romanläsandet bort. Vilket kanske är dumt, det är ju då distraktionen och vilandet i något annat behövs som mest. Men dagstidningsläsandet hoppar jag dock aldrig över, läser Le Monde och SvD. Och just dagens SvD kan jag verkligen rekommendera!

 

När vi startade Granntanter, Camilla och jag, så beslöt vi att inte använda sajten till att torgföra egna eller andras politiska åsikter. Ett beslut som grundade sig på att vi vill att alla, oavsett religiös eller politisk hemvist, skall kunna känna sig hemma. Det här betyder inte att vi inte har åsikter själva. Tvärtom. Och just nu kan man ju inte annat än känna både förtvivlan och maktlöshet inför alla dessa rapporter som sköljer över oss om flyktingarnas öden och människosmugglarnas cynism. Att vi inte kommenterar denna mänskliga tragedi, eller ens ägnar oss åt att i skrift fundera kring det här med ett gemensamt moraliskt ansvar, betyder inte att vi INTE diskuterar detta. Vi gör det bara inte just här, på sajten. Utanför sajten har vi långa samtal om detta, jag och Camilla. Ibland vid köksbordet, ofta över telefonen. Faktum är att vi mest pratar politik, när vi pratar med varandra, vilket vi gör dagligdags.

Åter till dagens SvD. I tidningen finns ett reportage som följer en familj på flykt, från Syrien till Sverige. Läs den! Läs också krönikan av SvD:s New York medarbetare Jenny Nordberg. Hon skriver bland annat: ”Det finns feminister som är för fri abort och samtidigt anser att det vore bättre för kvinnor om prostitution legaliseras. Det finns feminister som är för fri invandring och anser att rätten för kvinnor att ta av sig slöjan är lika viktig som – eller viktigare – än att få behålla den på. Och det finns feminister, som är för fred och mänskliga rättigheter, men som inte tror att det är meningsfullt att förhandla med Islamiska staten (IS), utan tar till vapen.” Åsikter som jag delar, utom  det där med att det skulle kunna vara viktigare att få behålla slöjan på (av fri vilja). Den fria viljan tror jag inte existerar.

I SvD:s kulturbilaga kan man också läsa en intervju med vårt nya Kulturråd i Moskva, Stefan Ingvarsson. På kortfrågan ”Beundrar?” svarar han: ”Quentin Crisp, den brittiska författaren och excentrikern som sa: ’Om du tycker andra är för närgångna får du lära dig att gå på toa med stil.'” Just så!

Nu ska jag handtvätta lite kläder, förbereda arbetsveckan, kalla till en radda möten och boka lite flygbiljetter. På återhörande.

Bilderna: jag i smoking från Ann Demeulemeester, Guldknappens gästarmband, Cilla Robach – Beckmans supertrevliga rektor, dagens SvD.

Kommentera