Istället för Potatis

fredag, 19 juni, 2015 av Camilla Thulin

Potatis kan ju vara gott på rätt sätt, men ofta trist när den bara är kokt rakt upp och ner. Här i Bodrum botaniserar jag bland de olika torkade bönorna som finns att köpa på marknaden eller i de vanliga stora matbutikerna. Vår nya favorit är den svartögda bönan/ blackeyed bean eller vignabönan, som den heter på fackspråk. Så här gör jag för att laga en suverän bönsallad. Låt bönorna ligga i vatten över natten. Häll av vattnet, lägg bönorna i en kastrull, täck med med vatten, salta och stoppa ner ett eller två lagerblad. Låt koka i 45/50 minuter, smaka, så att bönan har den mjukhet du vill ha. Häll av vattnet och låt dem svalna en stund. Häll sedan över en vinaigrette, som sugs upp fint av de ljumma bönorna. Jag gör min på 1/3 del rödvinsvinäger, 2/3 enkel olivolja, pressad färsk vitlök efter smak och salladskrydda efter smak. Låt bönorna mysa till sig över dagen. Sedan tillsätter jag hackad gul lök, som jag låtit dra i lite kallt vatten en stund, för att slippa den mest vassa smaken och en knippa finhacka bladpersilja. Denna sallad kanske  man servera till kött, fisk, fågel eller någon varm grönsaksrätt. Väldigt god och nyttig. Nästa baljväxtsrätt jag ska göra är den klassiska turkiska Favan, den är släkt med Hummus.
image
image

Kommentera