ASYLUM

torsdag, 4 december, 2014 av Karina Ericsson Wärn
Asylum heter utställningen jag curerar för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, och som öppnar den 20 februari 2015. I dagarna har ett pressutskick gått ut som talar om vad Asylum handlar om. Om inte förr, så hoppas jag att vi ses i februari! Bilden nedan visar kamraterna och kollegorna Elsa Schiaparelli och Salvador Dalí. 7599529   ASYLUMDär modet möter konsten 20 februari – 24 maj 2015 Galleri 3 Den excentriska modeskaparen Elsa Schiaparelli (1890-1973) har beskrivits som punk innan punken. Hennes intresse för modern konst gjorde att hon redan på 1920-talet inspirerades av och samarbetade med samtida konstnärer som Salvador Dalí. Hennes ateljé på Place Vendôme i Paris flyttas nu tillfälligt till Kulturhuset Stadsteatern. Där får du chansen att möta konstnärer och designers som gått i den kultförklarade modeskaparens fotspår. Elsa Schiaparelli inledde sin karriär med stickade plagg skapade av armeniska flyktingar. Hon var gränsöverskridande och nyskapande – med omlottklänningar, synliga blixtlås och medvetna skrynklor som vi känner igen från dagens modebild. I utställningen Asylum möter hon nutidens gränsöverskrivande modeskapare som Ann-Sofie Back, Martin Margiela och Sandra Backlund. De möter i sin tur fotografen Hans Bellmer som på 1930-talet skapade makabra bilder genom att stycka dockor och av delarna skapa nya osannolika kroppar som han fotograferade. 70 år senare skulle Ann-Sofie Back skapa plagg av mönsterdelar som egentligen inte hörde ihop. Att sammanfoga genom att sy blev också ingången till skulpturens värld för Maria Miesenberger vars första objekt var influerade av de kläder hennes mamma sytt efter mönsterark köpta i en tygaffär. Också poeten Rut Hillarp med sina egensinniga turbaner får en plats i Asylum. Här tillsammans med filmaren Michail Livada som delade hennes intresse för sadomasochism. Asylum presenterar också flera av vår tids unga modeskapare som Anna-Sara Dåvik, Juun J, Minna Palmqvist och Patrik Söderstam. Dessutom konstnärerna Aeronout Mik och Peng Yu. – Det är väldigt roligt att lyfta fram mode i ett utställningsformat, att ge det ett annat sammanhang. Via sitt lätt surrealistiskt anslag, en nyfikenhet på kroppen, intresset för att skapa en persona samt trick med hjälp av synvillor, så kallade trompe l’oeil, så förenas de medverkande i Asylum, säger Karina Ericsson Wärn, chefscurator Design på Kulturhuset Stadsteatern. I Asylum möts konst och mode, tar och ger, tänjer på sina egna gränser. Rummet blir en fristad, en tillflyktsort där allt är tillåtet och fel blir rätt. Följ arbetet med ASYLUM på instagram #asylum2015            

Kommentera