Kyckling Curry

måndag, 23 december, 2013 av Karina Ericsson Wärn

I afton blir det en currykyckling. Faktum är att maken och jag under veckan som gott betat av en del julrätter. En rätt per middag. Vi har ätit lutfisk med vitsås och gröna ärter, honungsglaserade revbensspjäll samt julkorv med rödkål. Och något mer känns det som, men jag kan inte komma ihåg vad. På så viss ”slipper” vi en salig blanding av allt på julbordet som istället har fokus på havets läckerheter i form av gravad lax, räkor och annat trevligt. Julskinka propsar somliga på, så den kokar just nu, och blir till lunch imorgon då den utvidgade släkten dyker upp. I afton äter vi dock Currykyckling, stark som attan. Som alltid. Kycklingen får koka i rikligt med vatten tillsammans med purjolök, selleri, morot, gul lök, några lagerblad, vitpepparkorn och salt. När kycklingen är klar tas den upp. I en kastrull fräses smör och curry, vi blandar mjuk currypasta med torkad curry av lite olika karakär. I med buljong i den frästa curryn, samt lite matlagningsgrädde. Blir såsen för tunn, i med lite beurre manié. Stycka kycklingen, lägg ned den i currysåsen, servera med ris. Öl är godast till, men det dricker inte jag. Så det får bli vatten eller vin. Buljongen som blir över kokas ihop och hälls på plastburk för plats i frysen. Blir sedan perfekt att ha när en god risotta skall lagas. Ta till vara..ta till vara …ta till vara…är vad som gäller hos oss.

20131223-173712.jpg

20131223-173718.jpg

20131223-173723.jpg

20131223-175824.jpg

Kommentera