Hett skvaller i modevärlden

onsdag, 28 augusti, 2013 av Karina Ericsson Wärn

VEM ÄR DET?  teaterviskar Tina Törnqvist i örat på sin väninna Cay Bond som svarar något jag inte hör. Vi är på modevisning och sitter bredvid varandra. Cay Bond i mitten på min vänstra sida, och Tina Törnqvist på Cay Bonds andra sida. De två damerna vänder sig mot varandra, visk, visk, visk. JASSÅ ERE HON, teaterviskar Tina Törnqvist igen, och fortsätter i samma låga decibel (inte): SOM SKREV DE DÄRA, visk, visk, visk. Damerna pratar om mig, och Om Oss Granntanter Emellan. Känner mig otroligt smickrad, fast att jag bara ser ryggen på dem.

Cay Bond är en vass penna i modevärlden, vars välformulerade meningar jag har respekt för. Tina Törnqvist är stylist med prinsessan Victoria i sin garderob. Det är Tina Törnqvist som ansvarar för vad vår sessa har på sig. Och vad sessan har på sig har vi tagit upp här på Oss Granntanter Emellan, då hon bar Fadi El Khourys design. Nu uppmärksammade vi inte kombinationen kungligt och klänning för att vi tyckte det var så toppen (ni kanske minns), utan för att Fadi El Khoury ägnat sig åt plagiat och inte betalat sina medarbetare. Faktum är att vi inte skrev särskilt mycket själva om detta, utan vi lät de drabbade komma till tals. De skrev själva, på eget initiativ, om vad som hänt. Mycket modig. Många som blivit lurade (i det här fallet handlade det om hundratusentals kronor) skäms så över vad som hänt, att de hellre håller tyst. Att de lurade kom ut hos oss med sina historier ledde faktiskt till något gott. En medlare dök upp på scenen och tog på sig uppgiften att reda ut härvan. Vi hoppas det gått bra. Det lönar sig att inte hålla tyst. Att teaterviska är dock en konst. En konst som bland annat förekommer i Marcel Prousts digra verk På spaning efter den tid som flytt. Där teaterviskas det elakheter och skvaller så att den det pratas om liksom skall råka höra att hennes/hans heder och ära dissikeras av de viskande i fråga. Det är möjligt att Tina Törnqvist är inspirerad av Marcel Proust. Eller så hör hon bara illa.

Kommentera