Brytbönor

tisdag, 23 juli, 2013 av Camilla Thulin

Här kommer recept nummer två, en meze med kokta brytbönor. En rätt som också är suverän att ha till en fisk, kött eller kycklingbit. Återigen, mängderna är ungefärliga, det är bara att improvisera. Ett kilo brytbönor ska rensas – obs, viktigt att ta bort ”tråden” som sitter på båda sidor av bönan, ta en liten vass kniv och tälj bort dem – dela dem på mitten. Ös över dem i en stor gryta med någon cm vatten på botten.Ta 3 stora bifftomater,  eller motsvarande mängd vanliga tomater, kanske 6-8 stycken. Dela tomaterna på mitten, ta bort skruttbiten. Riv tomaterna på det största rivet på rivjärnet, kärnor ska med, dock inte skalet. Detta är det turkiska sättet att skala tomaten, vi brukar ju hetta upp dem i vatten. Ner med rivet i en bunke. Hacka en knippe smal salladslök, strö över en gnutta salt och socker, krama in det i salladslöken med händerna. Blanda sedan lökhacket med tomatröran och häll över bönorna och rör om. Sätt på locket och låt koka upp och sätt ner värmen, låt bönorna puttra sakta tills de blivit mjuka, låt bönorna svalna innan servering. En kanon rätt, som också går fint att spara i kylskåpet några dagar.

image

Kommentera