Härskeri härskera

söndag, 27 januari, 2013 av Karina Ericsson Wärn
Läser i dagens SvD om boken ”11 nyanser av tystnad” skriven av Heléne Thomsson och Ylva Elvin-Nowak. Boken handlar om härskartekniker, och hur de förändrats till att bli mer sofistikerade när kvinnorna tillsammans med männen konkurrerar om makten. Det är intressant det här med härskartekniker. Tycker kvinnor är sorgligt bra på att skuldbelägga sina medkvinnor, det vill säga få till exempel mig att känna skuld om jag ”inte ställer upp” på att föreläsa gratis eller utan ersättning ombeds ”hjälpa till” med adresser/tips/namnförslag till sammanhang där arrangören själv har fett betalt men inte har kunskap nog att själv kunna tråckla ihop eventet. Det är faktiskt alltid kvinnor som kommer med de här jobba-gratis-erbjudandena, och förväntar sig att man skall ställa upp för att vara (köns)solidarisk. När jag tackar nej händer det tre gånger av fyra att vill-du-jobba-gratis-kvinnan tar till ord som ”nu blir det jobbigt för mig….snyft…snyft…kan du inte snälla ställa upp….snyft…”. Så lågt och tröttsamt. Och extremt omodernt.  

Kommentera